Mesterséges intelligencia a gerinc MR-vizsgálatában

Mesterséges intelligencia a gerinc MR-vizsgálatában


Összefoglaló

A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével megvalósuló projekt célja egy piacképes, mesterséges intelligencia által támogatott orvosi technológia létrehozása.

2023. February 14.

 

#mozgásszervi betegségek #projekt #pályázat #projekt #kutatás #alkalmazás

A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldáson a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Budai Egészségközpont Kft., valamint az IFUA Horváth & Partners Kft. munkatársaival együttműködve dolgoznak. A kutatási folyamatok 2021.02.01-jén kezdődtek és 2024.01.31-ig, összesen három éven keresztül tartanak, minden év végén egy mérföldkővel. A kutatás-fejlesztési feladatokban a konzorciumi partnerek együttműködnek, de minden főbb komponensnek saját felelőse van. Az SZTE a szöveg és képfeldolgozó mesterséges intelligencia moduljainak fejlesztéséért felel.

Az AUTORAD elnevezésű projekt 1,179 milliárd forint költségvetésű, amelyből 718 millió forint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatása.

A projekt célja egy piacképes, mesterséges intelligencia által támogatott orvosi technológia létrehozása, amely megreformálja a gerincgyógyászati diagnosztikai folyamatot, támogatja a gyógyító munkát, elősegíti az orvos-beteg kommunikációt, ezáltal javítva a betegellátás minőségét.

A fejlesztés során a szakemberek több tízezer gerinc MR-vizsgálat tudományos feldolgozásával olyan képi és szöveges információt is magába foglaló adatbázist készítenek, amely „big data” típusú, azaz legalább 50 000 annotált leletet tartalmaz, ezzel megalapozva a mesterséges intelligencia algoritmusainak fejlesztését és a gépi tanulást. Ennek eredményeképpen az alkalmazás képes lesz azonosítani a súlyos gerincbetegségekre utaló MR-elváltozásokat (pl. csigolyatörés, gerincdaganat) és a potenciális fájdalomforrásokat (pl. porckorongsérv, csigolyaelcsúszás, gerinccsatorna szűkület). Azaz a gerincbetegségek diagnosztikája, szűrése nemcsak hatékonyabbá válik, de a radiológus szakorvosokra háruló terhelés is csökken.

A projekt során a radiológiai leletek új, intelligens generációja, az ún. i-Lelet is kifejlesztésre kerül, amely 2D és 3D vizuális megjelenítést is használ, ezáltal segíti nemcsak a betegtájékoztatást, hanem a radiológiai vizsgálati eredmények érthetőbb, szemléletesebb feldolgozását is.

A pályázati program végére az a cél, hogy a fejlesztések a tudományos validációt és klinikai tesztelést követően a piaci bevezetésre kész állapotot érjék el.

A mesterséges intelligencia módszerei egyre szélesebb körben fordulnak elő az egészségügy területén is, azonban az AUTORAD nemcsak a hazai, de a nemzetközi piacon is egyedülálló fejlesztés. Emellett a projekt létjogosultságát alátámasztják a piaci igények is: az MR-vizsgálat az egyik legdinamikusabban növekvő radiológiai vizsgálattípus. Ezeknek a piaci igényeknek megfelelve, a technológia elterjedése, nemzetközi piacra lépése érdekében annak angol nyelvű verziója is készül.


Forrás:

 

 

A képen mesterséges intelligencia
Vissza