Megváltozott munkaképességű emberek által alkotott főszínpadi dekoráció

Megváltozott munkaképességű emberek által alkotott főszínpadi dekoráció


Összefoglaló

A Telex.hu beszámolt róla, hogy az Ozora Fesztivál főszínpadának textildekorációja a Retextil műhelyében készült megváltozott munkaképességű emberek keze által.

2022. August 08. telex.hu

 

 

A Retextil egy kis alapítvány Pécsett, aminek a gondolata 1997-ben, maga az alapítvány pedig 1999-ben született meg. Céljuk elsősorban a retextil tudásának átadása és a foglalkoztatás, nem a profittermelés. Átlagosan 35 megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak rehabilitációs foglalkoztatási programjuk keretei között. A munkavégzés mellett rendszeresen tartanak workshopokat a pécsi műhelyükben és különböző fesztiválokon is.

A retextil nemcsak az újrahasznosított anyagokból készített használati tárgyak, bútorok, ruhadarabok előállítását foglalja magába, hanem azok elkészítési módját is, ami egy komplett terápiás módszer. Utóbbi azt jelenti, hogy a műhelyben közösségi alkotás folyik, azaz a munkavállalók gyógyulnak is a közös alkotásnak és a tapasztalati úton való tanulásnak köszönhetően. A termelés során a háztartásban keletkező textilfeleslegből vagy feleslegessé vált ruhákból készítik el az új termékeket különböző tradicionális (szövés, fonás, csomózás, kötés, horgolás) és kifejezetten a retextil megváltozott fonalvastagságán alkalmazható (hurkolás, szálra hurkolás) módszerek alkalmazásával. 

A Retextil 2011-től kezdve részt vesz az Ozora Fesztivál előkészületeiben, a színpad-dekorációt pedig 2016-óta tervezi. 

A hatalmas, színpad fölé kifeszített dekoráció funkciója a látványos megjelenésen túl az, hogy napközben árnyékot ad, sötétedést követően pedig a ledes kivilágításnak köszönhetően fénnyel árasztja el az alatta lévőket. Mivel a termelésben nem használnak gépeket, azaz mindent kézzel dolgoznak fel, a dekoráció elkészítése körülbelül 9 hónapot vesz igénybe. A fesztiválon nemcsak a színpad fölé felhúzott díszítés, hanem kisebb árnyékolók, lámpabúrák, hatalmas puffok, szőnyegek is a Műhelyben dolgozók keze munkái.


Forrás:

https://telex.hu/kult/2022/08/04/ozora-fesztival-2022-retextil-alapitvany-pecs-foszinpad-dekoracio 
 

Textil anyagok többféle színben.
Vissza