Munkaerőhiány tapasztalható az MMK munkavállalók körében is

Munkaerőhiány tapasztalható az MMK munkavállalók körében is


Összefoglaló

A Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma (MEF) képvielőjével készült interjú jelent meg a hellovidek.hu oldalon, amelyben a multinacionális vállalatokat tömörítő esélyegyenlőségi szervezet az MMK személyek foglalkoztatásával kapcsolatban is megosztotta meglátásait.

2022. May 02. hellovidek.hu | MEF

 

 

Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma Egyesület Közhasznú Szervezet (MEF), mint Magyarország első önszabályozó, munkáltatókat tömörítő, az esélyegyenlőség fontosságát hangsúlyozó szakmai és érdekvédelmi szervezete 2010 áprilisában alakult. A Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma Egyesület célja, hogy felhívja a munkáltatók figyelmét a hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatásának fontosságára és előnyeire. A fórum a Salva Vita Alapítvány kezdeményezésére és részvételével jött létre.

Az Angliában működő Business Disability Forum által inspirált MEF a múlt héten interjút adott hellovidek.hu weboldalnak, ahol több fontos és hasznos információt osztott meg az olvasókkal. 

Az interjúban kiemelték, hogy "a fejben történő akadálymentesítéssel érdemes kezdeni nemcsak a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását, hanem minden más, hátrányos helyzetű csoport foglalkoztatását is".

Emellett az MMK személyek foglalkoztatása vonatkozásában elhangzó, legfontosabb összefüggés, hogy a Fórumot alkotó, multinacionális nagyvállalatok hazai leányvállalatai, mint tagszervezetek "jelenleg sokkal inkább ennél a célcsoportnál is munkaerőhiányt tapasztalnak, főleg a fehér galléros munkakörökben, ezen belül is leginkább az IT szaktudással rendelkezők és nyelvet beszélő megváltozott munkaképességű munkavállalók körében."

Közeljövőben meghatározott céljaik közül kiemeltél, hogy nyissanak az 50 fő felett foglalkoztató magyar vállalkozások felé is, valamint, hogy a European Accessibility Act 2025-ös szabályozás várható bevezetése kapcsán segítsék a tagjaik felkészülését. 

A fentieken túl az érdeklődők figyelmébe ajánlották a Telekom oldalán elérhető a Tudattalan előítéletek tudatosítása a munkahelyen című tananyagot, amely a foglalkoztatás és sikeres munkavállalás érdekében megvalósítandó szellemi akadálymentesítésről szól. 

A teljes interjú elolvasható az alábbi linken: https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2022/04/27/erik-a-forradalom-a-magyar-munkahelyeken-valaszut-elott-a-magyar-melosok 

A MEF bemutatkozó kisfilmje:

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:

 

A MEF logója
Vissza