Magyar nyelven is elérhetővé vált a világsikert aratott, mesterséges intelligencia alapú jelnyelvoktató alkalmazás

Magyar nyelven is elérhetővé vált a világsikert aratott, mesterséges intelligencia alapú jelnyelvoktató alkalmazás


Összefoglaló

Magyar nyelven is elérhetővé vált a felhasználók számára a SignAll jelnyelvet tanító applikációja, a Magyar jelnyelvi ABC. A világviszonylatban is egyedülálló technológiáját elsőként 2018-ban mutatta be a fejlesztő az Egyesült Államokban, majd ezt követően Kanadában, ahol az amerikai jelnyelv oktatásában és terjesztésében számos sikert ért el. 2021 szeptemberében a megoldást a fiatalok körében népszerű Snapchat is integrálta. Ezzel világszerte 300 millió felhasználó számára tették lehetővé az amerikai jelnyelv alapjainak interaktív megismerését.

2022. February 24.

 

 

A jelnyelv a beszélt nyelvekhez hasonlóan országonként, nemzetiségenként különböző. Ebből fakadóan következő lépésként az amerikai jelnyelven már működő alkalmazás módosítására volt szükség a magyar jelnyelvi daktil ABC-jének felismeréséhez. A SignAll Technologies Zrt ehhez igényelt támogatást a 2021-es Vodafone Digitális Díj Digitális Oktatás kategóriájában, melyet sikeresen elnyert a kategória harmadik helyezettjeként. Így a felhasználók ma már Magyarországon is könnyedén elsajátíthatják és gyakorolhatják a magyar jelnyelvet. 

Az alkalmazásban egy instruktor mutatja be a különböző jelnyelvi ABC kézformákat és a gyakori hibákat, továbbá a mesterséges intelligenciának köszönhetően a gyakorlásban is segít azáltal, hogy felismeri a felhasználó által mutatott formát.

„Amikor technológiai vállalatként arról beszélünk, hogy hiszünk az összekapcsolt, digitális társadalomban, pontosan ilyen megoldásokra gondolunk és a Vodafone Digitális Díjjal épp a SignAllhoz hasonló, hihetetlen ötletek és innovációk előtt szerettük volna megnyitni az utat. Ezek azok az újító technológiák, amelyek társadalmunk javára válnak, és megkönnyítik a közösségek életét. Rendkívül büszke vagyok rá, hogy az Alapítvány támogatása hozzájárul a siketek és hallók közti kommunikáció megkönnyítéséhez. Látva a SignAll eredményeit, izgatottan várjuk, hogy milyen pályázatok érkeznek a 2022-es Vodafone Digitális Díjra!” – nyilatkozta Dr. Orbán Anita, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, a Vodafone Magyarország Alapítvány kurátora.

„A tengerentúli sikerek után biztosak voltunk benne, hogy szeretnénk visszaadni valamit annak az országnak, ahonnan indultunk. A Vodafone Digitális Díj lehetővé tette, hogy elvégezhessük a magyar nyelvű adaptációhoz szükséges, fejlesztői és adatgyűjtési munkát, ill., hogy az alkalmazás hazánkban teljesen ingyenes legyen. Magyarországon megközelítőleg 60 ezer siket ember szembesül nap, mint nap az akadálymentes kommunikáció problémájával. Célunk, hogy az alkalmazással a lehető legtöbb felhasználót érjük el, akik így közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a jelnyelvvel és remélhetőleg kedvet kapnak a jelnyelv mélyebb elsajátítására is a számos magyarországi képzőhely egyikén, ezáltal hozzájárulva egy befogadóbb társadalom létrejöttéhez” – mondta el Robotka Zsolt, a SignAll Technologies Zrt. alapítója a magyar piaci bevezetés kapcsán.

A Magyar jelnyelvi ABC ingyenesen letölthető a Google Play és App Store áruházakból. Az alkalmazás használatához arra alkalmas okoseszköz szükséges, amely rendelkezik előlapi kamerával. Az alkalmazásban elérhető, közérthető, tájékoztató videók segítik a jelnyelv népszerűsítését, ill. a siket kultúra megismerésében is támogatják a felhasználókat.

signall program használat közben
Vissza