Legóból épített barátság

Legóból épített barátság


Összefoglaló

„Egy sima és egy fordított könnyen köthet barátságot” – vallja mottójában az Egyesület az Inklúzióért stábja, akik fő feladatuknak a gyerekek és felnőttek szemléletformálását tartják. Programjaik által teret és lehetőséget biztosítanak a sérült és az ép gyerekeknek, fiataloknak a találkozásra, a közös élményekre, barátságok születésére.

2022. September 02.

#fogyatékosság #elfogadás #előítélet #szemléletformálás #esélyegyenlőség

Az eszközeik, módszereik nem szokványosak, ám ezzel együtt mindenki számára elérhetőek. Legújabb interaktív társasjátékuk, a SixBricks - amelyet a Lego Alapítvány munkatársaival dolgoztak ki - egy hátizsáknyi Lego kockából és néhány tucat kártyából áll. A gyerekek az általuk kiválasztott 6-6 kockából előbb saját magukat építik meg, majd kapnak egy-egy kártyát, amelyen egy fogyatékossággal élő ember megszemélyesítése, valamint egy utasítás szerepel. Ki milyen kártyát húzott, olyan személy helyzetébe kell belehelyezkednie, és részt vennie egy közös építmény létrehozásában. Ez eleinte szinte lehetetlennek tűnik, később azonban igazi sikerélmények születnek. Nem csupán az együtt épített legócsodák tekintetében, hanem abban is, hogy mindenkinek a kockája, mindenkinek a gondolata kell a közös építményhez, legyen autista, hiperaktív, látássérült vagy egészséges. 

 

Nem csak gyerekekkel foglalkoznak, hanem felnőttekkel is. „Több olyan megkeresésünk is van, hogy segítsünk egy munkaközösségnek, baráti társaságnak, hogy tudjanak, merjenek megnyilvánulni a fogyatékosságról, ne ijedjenek meg a különbözőségektől, inkább erőforrásként tekintsenek rá.” – emelte ki Bokor Györgyi alapító tag, aki gyógypedagógus, logopédus és az egyesület tevékenységének szakmai oldaláért felel. Az érzékenyítő csapatépítő programjaikon résztvevők kipróbálhatják a kerekesszéket, a szemtakarót, a fültokot. Élmény- és érzelemközpontúan mutatják be számukra, hogy miként viselkedik egy csapat, ha fogyatékos személy van közöttük, hogyan tudnak vele együttműködni. 

Az egyesület munkatársai az „Egy sima egy fordított” játszódélelőtt és az „Egy sima egy fordított” piknik programjaik során lehetőséget biztosítanak arra, hogy a sima (egészséges) és a fordított (fogyatékkal élő) gyermekcsoportok közös alkalmakon vegyenek részt. A beszélgetés, a közös játék, a közös erdőjárás, a fűben gurulás során barátokra lelnek egymásban a sima és a fordított gyerekek, fiatalok, akik nem egyszer alig várják, hogy ismét találkozzanak a haver-csapattal. 

Az egyesület munkatársai az otthonukat hátrahagyó háborús menekülteknek is igyekeznek segíteni. A Lego Alapítvánnyal és a SKOOL (fiatal lányok és hátrányos helyzetű fiatalok bekapcsolódása a számítógépes programozás világába) bevonásával a háború elől menekülő gyermekek számára szerveznek Lego kockákkal és más eszközökkel élménypedagógiai foglalkozásokat. Bokor Györgyi szavaival élve: „az lesz az üzenete, hogy te pont annyira jó vagy, mint a többi gyerek. Gyere, játssz velünk, építsünk együtt befogadó, barátságos közösséget, mert a sokszínűség a legnagyobb érték, bárhol is vagy a világban.”

Forrás: https://noivalto.hu/csalad-gyerekek/gyereksarok/fogyatekossag-egy-sima-egy-forditott/
 

 

Legó darabok kiborítva egy asztalra.
Vissza