Kerekesszékeseknek tervez ruhákat a fiatal divattervező

Kerekesszékeseknek tervez ruhákat a fiatal divattervező


Összefoglaló

Pázmány Lili a Moholy Nagy Művészeti Egyetem textiltervezés szakán végzett. Tervezett már ruhát az Operaház és az Átrium előadásaira, de Péterfy Bori egyik fellépőruháját is ő alkotta. Jelenleg a világhírű Vivienne Westwood tervezőstúdiójában dolgozik, és emellett személyes indíttatásból kerekesszékeseknek is tervez a praktikum jegyében ruhakölteményeket.

2022. September 16. https://www.instagram.com/lili.pazmany/

 

#kerekesszék #akadálymentesítés #szemléletformálás #nemzetközi #sikertörténet

Lili Kaposvárról felvételizett a Moholy Nagy Művészeti Egyetemre, ahová – akkoriban ritka kivételként – azonnal felvételt nyert. Az egyetem befejezése után Berlinbe, majd Londonba költözött. Fő feladatai mellett, mivel munkája a hobbyja is egyben, kerekesszékesek számára kezdett el ruhákat tervezni.

Édesanyja kerekesszékbe kényszerült, ő inspirálta a különleges darabok megtervezésére. Olyannyira, hogy diplomamunkájának is ez lett a témája: Szűcs Edit Oscar díjas látványtervező mentorálásával megalkotta az Unobstructed-et, amely egy mozgássérültek számára tervezett farmer street-wear kollekció. A tervezéskor nagy figyelmet fordított a funkcionalitásra: célja az volt, hogy könnyen fel és levehetőek, kényelmesek, komfortosak, mindemellett divatosak is legyenek a darabok. Ennek elérése érdekében elasztikus anyagokkal egészítette ki a farmert, a pántok ki-be csatolását pedig mágnessel oldotta meg, így akár fél kézzel is fel tudja venni a viselője.

Az alábbi videó kiválóan szemlélteti, hogyan is működik az Unobstructed:

 


A streetwear kollekciót nemrégiben egy fehérnemű kollekció követte. Erről, és még sok érdekességről olvashatnak a Forbes magazin riportjában.


Forrás:

 

 

Egy hölgy kerekesszékben.
Vissza