Karácsonyi ének másképp

Karácsonyi ének másképp


Összefoglaló

Charles Dickens Karácsonyi ének című regényének népszerűsége 1843 óta töretlen. Azonban mi lenne, ha egy kicsit hozzátennénk az eredeti üzenethez, átlépnénk saját korlátainkon, és az adományozáson túl valódi esélyt adnánk azoknak, akik valamiben hiányt szenvednek? Myles Wallace gondolatait tolmácsoljuk.

2021. December 23. https://www.linkedin.com/in/myleswallace/

Charles Dickens Karácsonyi ének regénye

Myles Wallace amerikai HR szakember, toborzó- és üzletfejlesztési specialista. Szívügye a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékkal élők érdekképviselete, ezt a tevékenységet önkéntes jelleggel végzi. Saját magát a megváltozott munkaképességű személyek szószólójaként definiálja, véleményvezér. Az ünnepek közeledtének apropóján osztotta meg értékes gondolatait a rászorulók megsegítéséről.

„Az évnek ebben a szakában felgyülemlik az emberekben az együttérzés és a késztetés, hogy nagylelkűen adakozzunk a nálunk kevésbé szerencsés embereknek. A lista élén gyakran a fogyatékkal élők állnak: csakúgy, mint a Karácsonyi énekben Ebenezer Scrooge, aki segít Kicsi Timnek.”

(A mindannyiunk által ismert történet főszereplője Ebenezer Scrooge, egy szívtelen uzsorás, akinek a jelen karácsony szelleme feltárja egyik alkalmazottja, az unokaöccse magánéleti gondjait: nincs pénze mozgássérült kisfia, Tim gyógykezelésére. A jövő karácsony szelleme pedig megmutatja neki, hogy a fiú a kezelések hiányában nem élte túl az elmúlt évet. A látottak hatására Scrooge megváltozik, kifizeti Tim kezelését, megmentve ezzel az életét. – a szerk.)

„A jótékonyság, az adakozás nagyszerű megnyilvánulása a társadalmi védőhálónak, és ez a belső késztetés, hogy bőkezűen adományozzunk másoknak, akik kevésbé szerencsések, csodás… de az együttérzés sokszor csak idáig vezet el bennünket.

A Karácsonyi énekben Tim a szánalom tárgya, mintha nem is valódi személy lenne. Szó szerint semmit sem tudunk róla, csak azt, hogy mankóval jár, és rossz egészségi állapotban van. Továbbá az is világosan kitűnik a történetből, hogy Tim gyógyulása és túlélése az egészségesek és tehetősek kényétől-kedvétől függ. Ő egyszerűen csak az a "szegény rokkant fiú".

De mi lenne, ha másként látnánk Timet? Mi lenne, ha olyan gyermeknek látnánk őt, aki képes boldog és teljes életet élni? Ahelyett, hogy egyedül a jótékonykodásból boldogulna, mi lenne, ha Tim családja tisztességes fizetést kapna, és Tim önellátó felnőtté válhatna? Lehetne Timből tudós, bankár vagy akár regényíró?

Mi lenne, ha egészében látnánk őt; nemcsak a fogyatékosságát, hanem felismernénk veleszületett képességeit is?

Nem tudom, Önök hogy vannak vele, de én készen állok tovább írni a narratívát...

Utóirat: kellemes ünnepeket mindenkinek!”
Myles Wallace

 

Forrás:
https://www.linkedin.com/in/myleswallace/

Egy karácsonyfa a homályban
Vissza