Innovatív robottechnológiát alkalmaznak az MMK munkavállalók sikeres foglalkoztatása érdekében

Innovatív robottechnológiát alkalmaznak az MMK munkavállalók sikeres foglalkoztatása érdekében


Összefoglaló

Múlt héten Kecskeméten mutatta be a Viapan Group és a Q-Automotive Kft. az INSERT pilot projekt közbenső eredményeit, amelynek célja a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának modernizálása, kollaboratív robotok, illetve az ergoskeletonok bevonása révén.

2023. July 17. Hiros.hu | KecskemétiTV | Baon.hu | KEOL

 

#megváltozott munkaképesség #mozgásszervi betegségek #akadálymentesítés #munkaerőpiac #foglalkoztatás

 

Tavalyi cikkünkben bemutattuk, hogy a különböző robotizációt elősegítő megoldások – így különösen az exoskeletonok elterjedése - miként segítheti majd az MMK munkavállalók foglalkoztatásának bővítését a jövőben.  Az MMK munkavállalókat segítő innovatív technológiák tapasztalatait, a legfrissebb fejleményeket osztotta meg múlt heti sajtónyilvános rendezvényen a Viapan Group és partnere, a Q-Automotive Kft. Az Insert pilot projekt 2022 novemberében indult azzal a céllal, hogy kipróbálják, hogy a különböző innovatív technológiák, modern foglalkoztatási formák hogyan segítik elő a gyártási folyamat során a munkavégzés hatékonyságát, és hogyan járulnak hozzá az emberi egészség megőrzéséhez.

Az akkreditált foglalkoztató és egyben munkaerő-közvetítő/kölcsönző Viapan Dologidő Kft., illetve Q-Automotive Kft. együttműködésében 12-12 fő megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmaznak kétműszakos munkarendben. A bemutatott innováció a fizikai dolgozók munkáját segíti, különböző tartásjavító és terheléscsökkentő, robotikai megoldásokkal. A rendezvényen Gaál József Kecskemét alpolgámestere elmondta, hogy a Viapan Group és a Q-Automotive Kft. közösen kidolgozott programja úttörő, és más cégek, vállalatok számára is új irányt mutathat, akik remélhetőleg maguk is alkalmazzák majd az innováció ezen eredményét.

Ez minden fél számára pozitív: 

  • a munkavállalók ezzel a segítséggel be tudnak integrálódni egy értékláncba, hasznos tagjává válnak a társadalomnak és a gazdaságnak, 
  • a munkáltatók pedig versenyképesebbé válnak azáltal, hogy hatékonyabbá válik a termelés.

Köszöntőjében kiemelte, a technikai fejlődés rendkívül felgyorsult, aminek egyik fontos és kihagyhatatlan eleme a robotizáció, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia használata, a mai napon bemutatott innováció pedig a fizikai dolgozók munkáját segíti, különböző tartásjavító és terheléscsökkentő, robotikai megoldásokkal.

Dr. Macsári Mária, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási és rehabilitációs főosztály főosztályvezetője előadásában a megváltozott munkaképesség jogi hátterét, illetve a megváltozott munkaképességű álláskeresők foglalkoztatási tapasztalatait ismertette. Bemutatta a minősítési folyamatot és az elbírálás módját, és hogy miként segítik az elhelyezkedésüket és fogadják a MMK munkavállalókra irányuló munkaerő-igényeket. Kiemelte, hogy a hivatal nem a leendő munkáltatóval, hanem a munkát kereső ügyféllel áll közvetlen kapcsolatban. A Bács-Kiskun Vármegyei vállalkozások, azon belül is a kecskeméti cégek, élen járnak a rehabilitációs foglalkoztatás terén.

 

Pintér János, a Viapan Group Robotika üzletágvezetője „Modern technikai eszközök a rehabilitációban” címmel tartott előadásában bemutatta, akkreditált foglalkoztatóként megfelelő feltételeket teremtenek az elsődleges munkaerőpiacra még bekapcsolódni nem tudó megváltozott munkaképességű emberek számára, emellett speciális „védett" környezetet is biztosítanak, ahol az elvárások már közelítenek a nyílt munkaerőpiaci feltételekhez. Elhivatott munkáltatóként célul tűzték ki egy olyan program (Innovatív Segítő Robot Technológia -INSERT) elindítását, amely innovatív technológiák alkalmazásával és a modern foglalkoztatási formák bevezetésével javítják a gyártósori munkavégzés hatékonyságát, és hozzájárulnak az emberi egészség megőrzéséhez.

Első körben egy komplex országos kutatást végeztek el, ennek keretében 1319 munkavállaló egészségi állapotát mérték fel. Az eredményeket felmérve és összegezve kiderült, a derék és a csípő, nyak és a gerinc fájdalma a leginkább jellemző. Mivel ez minden munkavállalóra vonatkozott, és nem kizárólag a megváltozott munkaképességűekre, olyan módszerekben és technológiákban gondolkodtak, melyek egyik csoportot teljes értékű munkavállalóvá teszik, másiknak pedig megőrzi az egészségét. Ez inspirálta a kollaboratív robotok, illetve az ergoskeletonok bevonását a projektbe. Előbbinek nem a munkavállaló kiváltása a célja, hanem annak tehermentesítése és hatékonyságának növelése, utóbbi pedig olyan viselhető ruházatok, amik tehermentesítő funkcióval bírnak a derék, vagy a kar esetében.

 

A tartásjavító eszköz, mely csökkenti az ülőmunkát végzők panaszait, azaz az ergoskeleton teljes mértékben a cég saját fejlesztése. Ennek használata során először Primer méréseket végeztek a kísérleti projektben résztvevő megváltozott munkaképességű munkavállalókkal. Ennek keretében megvizsgálják a dolgozók munkafolyamatait, megnézik, mi az, ami esetleg veszélyes, monoton lehet, vagy esetleg hatékonyságnövelés érhető el, valamint megvizsgálták a munkafolyamatok átalakításának lehetőségeit, melyek azok a részfeladatok, amit át lehet alakítani automatizálva robotra, illetve azok, ahol az ergoszkeleton használatával javul a munkavállalók egészségérzete. Végül a kiválasztott eszközhöz készül egy projektleírás, aminek tartalmát gyakorlatba ültetik, majd a munkavállalók részére tájékoztatást biztosítanak, bemutatva a kollaboratív robot és ergoszkeleton technológiák használatát adott munkakörökben – mondta az üzletágvezető arról, hogy melyik eszköz kerül be egy céghez, az adott folyamatba.

A projekt első félévében modellezték és mérték, hogy hogyan segíti a kollaboratív robot és az ergoszkeleton az emberi munka hatékonyságának növelését, és a munkavégző képesség hosszú távú megőrzését. A projektbe vont munkavállalók részére tájékoztatást tartottak, és megmutatták a kollaboratív robot és ergoszkeleton technológiák használatát adott munkakörökben. Végezetül tartós tesztelésre munkatársaik megkapták az ergoszkeletonokat, a Sawyer kollaboratív robot installálásra került a termelőüzemben. Előadásában végezetül kiemelte, egyre növekszik az igény ezekre az eszközökre, a korábbi évekhez képest háromszoros a megkeresések száma. Nagy előny, hogy ezeket a gépeket nem kell megvásárolnia az adott cégnek, hanem bérli tőlük, ráadásul biztosítanak egy kéthetes ingyenes próbaidőszakot, mely alatt a munkavállalók megtapasztalhatják azt, hogy valóban segítség számukra a munkavégzés során.

 

Projekt címe: INSERT pilot projekt   

  • Projektgazda: Viapan „Dologidő" Kft. 0398 lajstromszámú akkreditált foglalkoztató 
  • Megvalósítási idő: 2022.11.01-2023.12.31. 
  • Megvalósítás helye: Q-Automotive Kft, Kecskemét, Külső Szegedi út. 49. 
  • Résztvevők: Viapan Dologidő Kft.; Viacob, Q-Automotive Kft. 
  • Projektbe vont létszám: 29 fő

 

 

Forrás:

 

 

Dr. Macsári Mária főosztályvezető a rendezvényen előadást tart
Vissza