Fogyatékossággal élő munkavállalók befogadása a KKV szektorban

Fogyatékossággal élő munkavállalók befogadása a KKV szektorban


Összefoglaló

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kutatást végzett a kis- és középvállalkozói szektorban annak feltárása érdekében, hogy miként lehetne eredményesebben támogatni a kkv-kat a fogyatékos munkavállalók befogadására irányuló erőfeszítéseikben. Cikkünkben a felmérés eredményeit és azokat az ajánlásokat mutatjuk be, amely lehetővé teheti a KKV-k számára az MMK munkavállalók foglalkoztatásának további előmozdítását.

2023. September 11. ILO, https://www.businessanddisability.org

 

#fogyatékosság #nyílt munkaerőpiac #nemzetközi #esélyegyenlőség #tanulmány

 

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Globális Üzleti és Fogyatékosügyi Hálózatának (ILO Global Business and Disability Network) alábbiakban bemutatott felmérése annak feltárására irányul, hogy miként lehetne hatékonyabban támogatni a KKV-kat a fogyatékkal élők befogadására irányuló erőfeszítéseikben. A jelentés bemutatja a felmérés eredményeit, elemzi azokat, és kulcsfontosságú ajánlásokat ad arra vonatkozóan, hogy miként lehet lehetővé tenni a kkv-k számára a fogyatékkal élők foglalkoztatásának további előmozdítását. 

A KKV szektor fontos terepet jelenthet az MMK és fogyatékos munkavállalók foglalkoztatásának bővítésében, mert ahogy a jelentés megállapítja, az OECD tagországaiban a KKV-k teszik ki az összes vállalkozás körülbelül 99%-át, így a fő foglalkoztatási forrást biztosítják ezekben az országokban. A KKV-k világszerte a munkahelyek több mint kétharmadát biztosítják, és az új munkahelyek többségét is ezen szervezetek teremtik meg. A KKV-k kulcsszerepet játszhatnak az MMK személyek munkalehetőségeinek biztosításában, azonban viszonylag kevés kutatás foglalkozik a KKV-k tényleges szerepével ezen a területen.

 

A tanulmány főbb megállapításai a következők:

 • A KKV-k viszonylag kis méretük miatt általában nagyobb rugalmassággal és kevesebb korlátozással rendelkeznek a munkaerő-felvételi folyamataikat illetően. Ezen túlmenően a KKV-k rugalmasabbá válhatnak a munkakörök vagy feladatok egészségi állapothoz történő "hozzáigazításában" (személyre szabásában), és új pozíciókat hozhatnak létre, vagy megváltoztathatják a jelenlegieket, hogy befogadják a fogyatékkal élőket.
 • A KKV-k személyre szabottabb megközelítést is alkalmazhatnak a fogyatékkal élők munkahelyi befogadása terén, mivel gyakran szorosabb kapcsolatban állnak alkalmazottaikkal. Ez vonatkozik mind a felvételére, mind a rokkantságukat munka közben megszerző kollégák megtartására. Ezenkívül a személyre szabottabb megközelítés lehetőséget nyújt a fogyatékossággal és akadálymentesítéssel kapcsolatos képzések megtartására, valamint a fogyatékossággal kapcsolatos kérdések hatékonyabb tudatosítására.
 • Bár a KKV-knak több lehetőségük van fogyatékkal élő személyek felvételére és szervezetükbe történő integrációra, vannak fontos akadályok, amelyeket figyelembe kell venni. Ezek közé tartozik a fogyatékkal élőkkel kapcsolatos tudatosság hiánya és a rendelkezésre álló támogatás hiánya, beleértve a finanszírozást is, ami befolyásolja a KKV-k azon képességét, hogy minél több fogyatékos személyt alkalmazzanak. Ezek a kihívások jellemzően hangsúlyosabbak a kisvállalkozásoknál, mint a középvállalkozásoknál.
 • Mivel a kkv-k jellemzően kevesebb erőforrással rendelkeznek, mint a nagyobb vállalatok, még fontosabb, hogy a helyi szervezetek, köztük az fogyatékossággal élő személyek különböző szervezetei partnerek legyenek a KKV-kkal, és hogy a nemzeti kormányok támogassanak és hajtsanak végre olyan programokat, amelyek elősegítik a fogyatékkal élők foglalkoztatását a KKV szektorban.

 

A tanulmány főbb ajánlásai:

 • Az állami szervezetek erősítsék meg meg vagy hozzanak létre közvetlen kapcsolatot a KKV-kkal, és kéz a kézben működjenek együtt a megfelelő partnerekkel országos szinten, beleértve a fogyatékossággal élő személyek szervezeteit (OPD) és a hatóságokat, hogy átadják tudásukat és megosszák tapasztalataikat a fogyatékossággal élő emberek integrációjával kapcsolatban. 
 • Növelni szükséges a kormányzati adatgyűjtést és -felhasználást, valamint a kkv-knak nyújtott támogatást és technikai útmutatást a fogyatékkal élők munkalehetőségeinek előmozdítása érdekében.
 • Figyelemfelkeltő kezdeményezéseket kell végrehajtani a fogyatékkal élő emberek felvételének és foglalkoztatásának értékét és üzleti célját hangsúlyozva, többek között médiakampányokon keresztül.
 • Ösztönözni kell a fogyatékkal élők középvállalkozásokban történő foglalkoztatását a vevők által meghatározott speciális követelményekkel azon globális ellátási láncokban, amelyekben ezek a középvállalkozások már részt vesznek vagy szeretnének részt venni. 
 • Kapacitásépítés biztosítása a KKV-kat tömörítő munkaadói szövetségek számára, hogy általuk hozzáférhetővé váljanak az MMK munkavállalók munkahelyi integrációjával és bevonásával kapcsolatos információk a kkv-k számára, beleértve a már létező Nemzeti Vállalkozás és Fogyatékosság Hálózatok támogatását vagy újak elindítását.
 • A multinacionális vállalatok ösztönzése szükséges, hogy osszák meg az MMK és a fogyatékos személyek bevonásával kapcsolatos tanulságaikat és tapasztalataikat a KKV-kkal.
 • Információk széleskörű terjesztése a már meglévő eszközökről és útmutatásokról.

 

 

A tanulmány által javasolt különböző források a KKV-k számára:

1. ILO Infostory "Mindenki nyer a fogyatékos munkavállalók befogadásával"
Az ILO három nyelven elérhető InfoStory-ja elmagyarázza, hogy a fogyatékossággal élő emberek alkalmazása miért előnyös üzleti szempontból a vállalatok számára, és hogyan segíthetik elő a vállalkozások az egészségkárosodással élők munkahelyi befogadást.

2. Vállalkozási Fogyatékossági Fórum kkv-eszközkészlete (Business Disability Forum)
Az eszköztár gyakorlati tanácsokat és útmutatást ad minden kis- és középvállalkozásnak és induló vállalkozásnak azzal kapcsolatban, hogy mit jelent fogyatékosság-tudatos (azaz befogadó) szervezetnek lenni, és hogyan lehet ez bármilyen méretű szervezet számára előnyös.

3. Kisvállalkozások és fogyatékkal élők foglalkoztatása: lépések a sikerhez
A Fogyatékosságügyi Munkaadói Segítségnyújtási és Erőforrás Hálózat (ASKEARN) által kidolgozott eszköztár stratégiákat kínál a fogyatékkal élő személyek toborzására és megtartására a kkv-kban.

4. ILO GBDN Charta források
Az ILO GBDN Chartájának tíz alapelve alapján szervezett fogyatékossági integrációs források tucatjai érhetőek el a vállalkozások számára az ILO GBDN honlapján.

5. Útmutató vállalkozások számára a fogyatékossággal élő személyek jogairól
Az Egyesült Nemzetek Szervezete Globális Megállapodása és az ILO által közösen kidolgozott, hat nyelven elérhető útmutató konkrét lépéseket javasol a vállalatok számára a fogyatékkal élők bevonásával kapcsolatos helyes gyakorlatok megvalósítása érdekében.

6. Az ILO „Munkahelyi fogyatékosság: globális perspektíva” Nemzetközi Képzési Központja.
Ezen az interaktív kurzuson a munkaadók, a szakértők és a fogyatékkal élő személyek megosztják egymással tapasztalataikat, hogy a szervezetek megtervezhessék, végrehajthassák és auditálhassák fogyatékosság-integrációs stratégiájukat.

 

A tanulmány teljes terjedelemben (angol nyelven) az alábbi PDF olvasóban, vagy az alábbi linkre kattintva letölthető vagy böngészőben is megtekinthető.

 

 

Forrás:

ILO Global Business and Disability Network

 

 

A tanulmány nyitóoldala, amelyen egy kerekesszékes nő és két másik kolléga egyeztet irodai környezetben
Vissza