Ha megoldást nem is, de tartalékot jelenthet a magyar munkaerőpiacon az MMK személyek foglalkoztatása

Ha megoldást nem is, de tartalékot jelenthet a magyar munkaerőpiacon az MMK személyek foglalkoztatása


Összefoglaló

Magyarországon is egyre elterjedtebbé válik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, amely a munkaerőhiány enyhítésének egyik eszköze lehetne. A Prohuman tapasztalatai szerint a foglalkoztatás további bővülését azonban akadályozza, hogy sok vállalkozás nem mer nyitni a vélelmezett, magas foglalkoztatási követelmények miatt, miközben sok esetben kis odafigyeléssel megoldható lenne az MMK munkavállalók foglalkoztatása.

2022. December 19. MTI

 

#egészségkárosodás #nyílt munkaerőpiac #foglalkoztatás előnyei #előítélet #toborzás

Az érintettek körében a munkát vállalók aránya az elmúlt 10 évben 18 százalékról 44 százalékra nőtt, ugyanakkor ez még mindig elmarad az 50 százalékos uniós átlagtól - közölte Magyarország egyik piacvezető HR szolgáltatója, a Prohuman múlt hét csütörtökön az MTI-vel. A statisztikák szerint Magyarországon nagyjából 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, azonban a jó gyakorlatok tanulmányozásával, átvételével és a támogatói környezet fejlesztésével ez a szám még tovább növelhető - írta a társaság.

A közlemény szerint az égető munkaerőhiány miatt is érdemes lenne minél több cégnek végig gondolnia, miként foglalkoztathatna megváltozott munkaképességű embereket. „Ha megoldást nem is, de tartalékot még mindenképpen jelenthet a magyar munkaerőpiacon a megváltozott munkaképességű emberek bevonása, foglalkoztatása. Tapasztalataink szerint sok esetben pusztán azért nem lépnek a vállalatok ebbe az irányba, mert attól tartanak, hogy olyan követelményeknek kellene megfelelniük, amelyeket nem tudnának teljesíteni. Holott csupán egy kis odafigyeléssel könnyedén megoldható a legtöbb esetben, hogy egy fogyatékossággal vagy egészségkárosodással élő honfitársunk értékes és hatékony tagja lehessen egy csapatnak, vállalatnak” – mondta Ignácz Béla, a Prohuman HR szolgáltató ügyvezető igazgatója. 

A Prohuman újonnan kialakított, modern miskolci szolgáltató központjában - melynek hivatalos neve Esélyteremtő Híváskoordinációs Központ - 53 megváltozott munkaképességű dolgozó segíti a cég és ügyfelei munkáját. „Észak-Magyarországon jelentős hiány mutatkozik irodai, adminisztrációs dolgozók terén. Hiszünk benne és miskolci központunk példája is azt mutatja, hogy a hátrányos helyzetből induló emberek is képesek értékteremtő munkát végezni, bevonásuk pedig segíthetne enyhíteni a munkaerőhiányt is. Éppen ezért rövid távú terveink között szerepel a létszám emelése, akár megduplázása is” – mondta el Lelovics Rita, az Esélyteremtő Híváskoordinációs Központ rehabilitációs mentora.

A Prohuman miskolci Esélyteremtő Híváskoordinációs Központjába jelenleg is toboroznak a Portálon keresztül MMK munkavállalókat Híváskoordinátor és IT támogató munkatárs munkakörökben.

 

Az ügyvezető igazgató a közleményben kifejti: a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása nemcsak az ő életükre van óriási hatással, hanem közvetlen kollégáikra és magukra a foglalkoztató szervezetekre is. Gyakori tapasztalat, hogy ahol megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak egy csapatban, ott befogadóbb munkahelyi légkör alakul ki, és az élet minden területén nyitottabbá teszi a munkatársakat. Ennek eredményeként erősödik az összetartozás és a csapategység, ami pozitív hatással van a munkatársak lojalitására és ezzel csökkenteni tudja a fluktuációt, de sok esetben a termelékenységet is jótékonyan befolyásolja.


Forrás:

 

 

Az Esélyteremtő Híváskoordinációs Központ
Vissza