Személyi asszisztencia, az önálló életvitel kulcsa

Személyi asszisztencia, az önálló életvitel kulcsa


Összefoglaló

Nyugat-Európában már elterjedt az a személyi asszisztencia szolgáltatás, a amelynek bevezetését alulról építkező kezdeményezések szorgalmazzák a kelet-közép-európai és balkáni régiókban is. Magyarországon a Freekey csapata dolgozik azon, hogy bevezesse a fogalmat a köztudatba, ezen kívül minél szélesebb körben elérhetővé tegye a tudnivalókat a személyi asszisztencia szolgáltatás gyakorlati alkalmazásához.

2022. May 25. Freekey | Facebook

 

 

A személyi asszisztencia egy önrendelkezést biztosító szolgáltatás, amely során a fogyatékossággal élő személy a munkáltató, a személyi asszisztens pedig a munkavállaló. A személyi asszisztens (vagy asszisztensek) meghatározott napi óraszámban, szerződés alapján segíti a munkáltatóját a mindennapi életvitel különböző tevékenységeiben. A munkáltató tehát egy olyan felnőtt ember, aki magas támogatási szükséglettel rendelkezik olyan tevékenységek során, mint a munkába járás, a tisztálkodás, az étkezés, a közlekedés, vagy bármilyen szabadidős tevékenység.

Kulcsot adunk a szabadsághoz. A személyi asszisztencia kialakításával biztosítjuk, hogy a fogyatékos személyek irányíthassák az életüket.”-ez a Freekey küldetése.

A Freekey honlapja alapján: "Csapatunk participatív módon dolgozik, közösen tervezünk, szervezünk, értékelünk, a fogyatékos és nem fogyatékos személyek aktív részvételével. Sokszínűek vagyunk, különböző tapasztalatokkal és képzettségekkel. Munkánkban a tapasztalati és a kutatói szakértelem egyesül. Olyan szolgáltatáson dolgozunk, ami rugalmasan alkalmazkodik az egyedi szükségletekhez. A fogyatékos személyre egyenrangú állampolgárként, és fogyasztóként is tekintünk, aki asszisztens segítségével képes munkát vállalni és a társadalom aktív tagjaként élni."

 

 

A Freekey csapat tevékenységének célja az, hogy a fogyatékossággal élő személyek figyelmét felhívja erre a lehetőségre, illetve képessé tegye őket arra, hogy sikeresen és magabiztosan használják a szolgáltatást, munkáltatóvá váljanak, illetve felismerjék és kommunikálják, ha valami számukra nem megfelelően történik. Mindemellett képzéseket szerveznek a szolgáltatást igénybe venni szándékozó személyeknek, a hozzátartozói körnek és a leendő asszisztenseknek. Például abban is segítenek, hogy a leendő munkáltató milyen forrásból tudná finanszírozni a személyi asszisztens bérét.

Szövetségesek, partnerek jelentkezését is várják, akár a civil szektorból, állami vagy piaci területről, akik szeretnék támogatni ezt az ügyet, hiszen meggyőződésük, hogy sokfajta szereplővel, közösen dolgozva könnyebb elérni a célt.

A Hogyan alakítsd ki a személyi asszisztencia hálózatodat? című kiadványuk az idáig vezető lépéseken kíséri végig az olvasót, amely ingyenesen letölthető az alábbi linken: https://www.freekey.hu/hu/freekey-guide-szem%C3%A9lyi-asszisztencia_hu.pdf

Forrás:

https://www.freekey.hu/
https://www.facebook.com/freekey8/
https://www.instagram.com/p/CdaCvXMKBjd/

 

 

Papír figurák állnak körben, kézen fogva, közülük ketten kerekesszékesek.
Vissza