"Forogj tovább" - Chris Fisher a Vak Faesztergályos

"Forogj tovább" - Chris Fisher a Vak Faesztergályos


Összefoglaló

Christopher Fisher „Blind Woodturner” (Vak Faesztergályos) az Egyesült Királyság egyetlen teljesen vak professzionális és akkreditált faesztergályosa.

2022. December 28.

 

#fogyatékosság #látássérült #megmaradt képességek #foglalkozási rehabilitáció #munkakörillesztés

Chris 1969-ben született a manchesteri Ecclesben. Betegségét megelőzően régi autók felújításával foglalkozott egészen addig, amíg 2008-ban, 39 évesen négy hét alatt toxoplazmózis miatt elvesztette a látását. Egy év rehabilitációt követően Chris faesztergálással kezdett foglalkozni, ami köré új életét építette. 

Autodidakta módon, a YouTube-on található oktatóvideók segítségével sajátította el az alapokat. 2014-ben kapta első megbízását, 2018 óta pedig teljes munkaidőben faesztergályosként dolgozik. Munkája és stílusa fejlődött, és mára faeszterga-művészként épít hírnevet.

Chris hagyományos és modern keményfém szerszámokat is használ, és négy esztergagéppel dolgozik. Célja, hogy olyan keresett és elismert faeszterga-művésszé váljon, mint mentora: Nick Agar. Chris főként texturált, tapintható műalkotások készítésére specializálódott.

Létrehozott egy YouTube-csatornát, hogy megossza a faesztergálás terén szerzett tapasztalatait, és megkérdőjelezze a fogyatékossággal élőkről alkotott elképzeléseket. A mára már több, mint 8000 feliratkozóval rendelkező csatornával Chris célja az volt, hogy inspiráljon másokat. Bebizonyítja: bármi lehetséges, és megmutatja a világnak, hogy a fogyatékosság nem a vég, hanem egy új kezdet.

 

 

Chris ezekben a hetekben körbeutazza az Egyesült Királyságot, nyilvános bemutatókat tart. Munkájáról, tapasztalatairól beszél, és megosztja történetét, hogy inspirálja és motiválja az embereket, függetlenül a körülményeiktől.

Üzenete egyszerű: amikor úgy érzed, fel akarod adni, „csak forogj tovább”.

Chris szerepelt számos műsorban főként szülőhazájában a szigetországban, a Woodturning Magazine címlapján, a Google pedig rövidfilmet készített róla. Chris Derbyshire-ben él feleségével, Nicolával és vakvezető kutyájával, Bamberrel.


Források:

 

 

Chris Fisher a Vak Faesztergályos
Vissza