Fontos mérföldköveket ért el az EFOP-1.1.1-15 program

Fontos mérföldköveket ért el az EFOP-1.1.1-15 program


Összefoglaló

Az EFOP-1.1.1-15 „Megváltozott munkaképességű emberek támogatása” című kiemelt projekt 2015. decembere óta segíti a megváltozott munkaképességű emberek munkaerő-kínálatának és az őket foglalkoztatni kívánó munkaadók munkaerő-keresletének összehangolását. Az Európai Uniós forrásokból működő, Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által működtetett kiemelt projekt márciusban két fontos mérföldkövet is elért, hiszen már több, mint 20.000 megváltozott munkaképességű személyt sikerült bevonniuk a projektbe, ezen túlmenően több, mint 15.000 ügyfelet tudtak munkához segíteni.

2022. April 13.

 

 

Az EFOP-1.1.1-15 kiemelt projekt „elődprojektje” a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal által megvalósított TÁMOP-1.1.1-12/1 projekt volt hasonló célokkal és eszközrendszerrel, annyi fő különbség mellett, hogy akkor még csak rehabilitációs ellátásban részesülő ügyfelek kerülhettek bevonásra a projektbe. A foglalkozási rehabilitációt elősegítő projekt küldetése kiemelten az akkoriban létrejött Rehabilitációs Szakigazgatási Szervek munkájának külső támogatására, a nyílt munkaerő-piaci munkaerő-kereslet feltárására és becsatornázására, illetve főként a célcsoport szolgáltatás alapú fejlesztésére, valamint bérköltség támogatás révén történő munkahelyteremtésre irányuló célok mentén került meghatározásra. A TÁMOP-1.1.1-12/1 kiemelt projekt keretében közel 12.500 fő került bevonásra és fejlesztésre a 2012 és 2015 között megvalósult programidőszakban.

A projekt tapasztalataira épülő, 2015. december 1-én elindult EFOP-1.1.1-15 projekt célja az elődprojekthez hasonlóan az ügyfélkör munkaerő-piaci alkalmazkodóképességének javítása és munkavállalásra történő felkészítése, munkaerő-piacra történő (re)integrációjukhoz kapcsolódó képességeik javítása és fejlesztése. Emellett a projekt további részcéljai a megváltozott munkaképességű személyek képzettségi szintjének növelése, a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztatni képes munkaadók szemléletének formálása és ösztönzése a foglalkoztatásra, a különböző támogatások és a hozzájuk kapcsolódó foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások révén. 

A Projekt eredetileg 2 évre került tervezésre, amelynek során 6.000 fő bevonása és 2.200 ügyfél elhelyezése volt a cél 7,8 Mrd Ft forrás felhasználása mellett, azonban a projekt időtartama négy forrásemelést követően a projekt 2022.06.30-ig került meghosszabbításra. 

A konvergencia régiókban megvalósuló EFOP-1.1.1-15 kiemelt projekt 18 megyében, jelenleg mintegy 40 szolgáltatási helyen segíti a megváltozott munkaképességű személyeket. A Projekt Facebook oldalán megjelenő múlt heti információk alapján már több, mint 20.000 megváltozott munkaképességű személy került bevonásra a projektbe, akik számára különféle foglalkozási rehabilitációs, segítő szolgáltatásokat biztosítottak a munka világába történő sikeres visszatérés érdekében.

 

Emellett egy talán még fontosabb mérföldkövet is elért a Projekt az elmúlt hetekben, ugyanis a bevont programrésztvevők közül már több, mint 15.000 megváltozott munkaképességű személyt segített munkához a projektben működő tanácsadói hálózat.

 

Ezen eredményeket abból a két szempontból érdemes igazán megvizsgálni, hogy egyrészről a projektbe belépő ügyfelek ¾-e tudott munkába állni fennálló egészségkárosodása mellett, másrészről 2022-ben Magyarországon nagyságrendileg 320.000 megváltozott munkaképességű személyről beszélhetünk összességében, akik közül kb. 150.000 megváltozott munkaképességű személy állhat foglalkoztatásban.

 

Az EFOP-1.1.1-15 kiemelt projektben jelenleg is elérhető több, nyitott álláslehetőség, melyeket az alábbi gombra kattintva közvetlenül elérhet:

 

 

Bővebb információkról a Projekt nyújtotta lehetőségekről, szolgáltatásokról itt olvashat.

 

EFOP111 program logója
Vissza