Fogyatékkal élők esélyegyenlősége a szabadidős tevékenységek terén

Fogyatékkal élők esélyegyenlősége a szabadidős tevékenységek terén


Összefoglaló

Milyen lehetőségei vannak a fogyatékkal élőknek, ha aktívan szeretnék eltölteni szabadidejüket? Milyen jogok illetik meg őket, milyen kedvezményeket vehetnek igénybe? Cikkünkben konkrét lehetőségeket ajánlunk.

2023. March 01. internet

 

#akadálymentesítés #elfogadás #esélyegyenlőség #szolgáltatás #jó gyakorlat

Emberi jogi szempontból kétségkívül az ENSZ-Egyezmény a legnagyobb jelentőségű nemzetközi dokumentum. A fogyatékossággal élő emberek esélyegyenlőségének alapvető követelményeit tartalmazza.

A hazai jogszabályok területén a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény (Fot.) tekinthető alapdokumentumnak.

Az egyenlő jogok, esélyek érvényesítésének alapvető feltétele az akadálymentesítés. Ez a fogalom a köztudatban a mozgáskorlátozottak közlekedésével kapcsolódik össze, holott ez egy jóval összetettebb terület. Röviden megfogalmazva azt jelenti, hogy lehetővé kell tenni fogyatékossággal élők számára is azoknak a tevékenységeknek az elérését, amelyben akadályoztatva vannak. Talán éppen ezért helyesebb lenne az „egyenlő esélyű” hozzáférés kifejezést használni, amely az infokommunikációs akadálymentesítést is magában foglalja.

Amikor esélyegyenlőségről beszélünk, elsősorban az alapvető jogokra gondolunk: élethez, tanuláshoz, önálló életvitelhez, munkához, egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó jogokra. Sokkal kevesebb figyelmet kap a szabadidő eltöltésének kérdése, pedig a mozgás, a négy fal közül való kilépés javítja a kedélyállapotot, segít barátokat szerezni, így a fizikai és mentális egészségre is jó hatással van.

Bár nagy kihívás megteremteni a szabadidő eltöltésének akadálymentes lehetőségeit, rengeteg segítő kezdeményezéssel, megoldással találkozhatunk. Ilyenek a hangoskönyvek, a filmek feliratozása, a jelnyelvi tolmácsok alkalmazása, a Braille-írás megjelenése kulturális intézményekben, a piktogramok, jelek használata, melyek segítenek az autizmussal élő, értelmileg akadályozott látogatók, vagy éppen a hallássérültek számára könnyebben érthetővé tenni az információkat.

Vannak azonban olyan szabadidős tevékenységek, amelyek során komoly akadályokat kell leküzdeniük a fogyatékkal élőknek. Gondoljunk csak bele, hogy milyen nehézségekkel találkozik egy mozgáskorlátozott, vagy látássérült ember, ha túrázni szeretne, vagy meglátogatni egy strandot, gyógyfürdőt.

Szolgáltatások, jó gyakorlatok:

Egy kis kutatómunka után ma már egyre több lehetőséget találunk, ami jelzi, hogy ez a terület is egyre nagyobb figyelmet kap.

A túrázni vágyóknak mindenképpen érdemes ellátogatni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park oldalára, ahol akadálymentesített lehetőségeket találunk, és kedvezményes belépőkről is tájékozódunk.

Aki a gyógyvizeket szereti, feltétlenül keresse fel a Termál Online oldalát, ahol országos áttekintést kaphatunk a mozgáskorlátozottak számára is könnyen látogatható fürdőkről és kedvezményes belépőkről.

Hogy ne maradjon ki a színház és a képzőművészet sem, kiváló kezdeményezésekről olvashatunk a következő cikkben.

 

 

Szabadidős tevékenységet végez egy MMK-s férfi
Vissza