A világon elsőként vehet részt egy fogyatékkal élő személy az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajós képzésében!

A világon elsőként vehet részt egy fogyatékkal élő személy az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajós képzésében!


Összefoglaló

„Lehetséges, hogy az űr mindenkié” – így nyilatkozott John McFall, az új para-űrhajós, miután testi fogyatékossággal élő személyként is bekerülhetett az ESA új megvalósítási projektjébe.

2023. January 23.

 

#fogyatékosság #munkahelyi kihívások #képzés #nemzetközi #tanulmány

2022.11.23-án a párizsi Grand Palais Éphémère-ben bejelentették az ESA új űrhajós osztályának tagjait. Az ESA 2008 után tavalyelőtt, azaz 2021-ben közzétette új űrhajós projektjükhöz kapcsolódó álláshirdetéseiket, melyekre űrhajós, tartalék űrhajós szerepkörben lehetett jelentkezni nemcsak ép, hanem testi fogyatékossággal rendelkező személyeknek is. Az utóbbira 257 jelentkezés érkezett. McFall illetve a vele együtt még felvételre kerülő 16 férfi és nő - mint leendő űrhajós osztály - az ESA űrhajós testületéhez is csatlakoznak majd.

 

 

John McFall elsőként vehet részt testi fogyatékossággal élőként a programban. 19 évesen veszítette el jobb lábát motorbaleset következtében. Ennek ellenére 2005-ben profi sportoló (atléta) lett és a paralimpián Nagy-Britannia csapatát képviselte. Orvosi tanulmányai mellett az innovatív Paralimpiai Inspirációs Program mentora is lett. Profi sportolóként és orvosi eredményeiért számos díjjal tüntették ki. 2022 novemberében pedig kiválasztásra került a Paraasztronauta Megvalósítási Projektben (NASA közreműködésével) való részvételre, melynek célja azon specifikációk, követelmények megvizsgálása, melyek lehetővé tennék a jövőben a testi fogyatékossággal élőknek űrhajósként való bevetésüket. A hatástanulmány olyan lényeges területeket érint, mint például, mely követelményeknek szükséges megfelelni, hogy egy testi fogyatékossággal élő a jövőbeni missziókban vehessen részt, valamint milyen eszközök biztosítása elengedhetetlen és hogyan szükséges átalakítani az űrhajókat. 

A részvétel és közreműködés végül hozzájárulhat, hogy majd a jövőben a Nemzetközi Űrállomásra is elküldhessék őket - mondta Dr. David Parker, az ESA humán és robotizált űrkutatásért felelős igazgatója. Ez volt az első lépés ahhoz, hogy a testi fogyatékossággal élők számára is megnyíljon a lehetőség, hogy para-űrhajósként innentől az űr legyen az új határ, ahol lerombolhatók a bolygót és az emberiséget visszatartó korlátok  – fogalmazott George Freeman, az Egyesült Királyság tudományos minisztere. 

Az új űrhajósok munkájukat 2023 áprilisában kezdik majd meg egy kétéves betanulási program keretében.

Reméljük, hogy a technológiai fejlődésnek és a társadalmi nyitottság növekedésének köszönhetően a közeljövőben az űrhajós mellett egyre több - korábban általuk, elsősorban a sztereotípiák miatt nem betölthető - munkakörben törik át az üvegplafont a fogyatékos személyek. Ennek révén a jövőben még több egészségkárosodással élő vagy fogyatékos személy találhatja meg a képességeinek és céljainak megfelelő, értékteremtő foglalkoztatási lehetőséget és munkakört, amely tovább növelheti a foglalkoztatási szintet.


Források:

Fotó: JOEL SAGET/AFP

 

 

John McFall, az új para-űrhajós és női kollégái
Vissza