Eurest Étteremüzemeltető Kft.

Eurest Étteremüzemeltető Kft.

A munkahelyi étkeztetés területén piacvezető Eurest Kft. évek óta dolgozik megváltozott munkaképességűekkel. A konyhát és éttermet üzemeltető cég több alkalommal elnyerte a Fogyatékosság-barát munkahely címet. 1300 alkalmazottjukból több mint száz megváltozott munkaképességű.

„A megváltozott munkaképességű embereket sokáig rejtegette a rendszer, sokan gondolták azt, hogy nem jelentenek teljes értékű munkaerőt. Mi azonban azt tapasztaltuk, hogy ha abban a pozícióban alkalmazzuk őket, amelyre fizikálisan és személyiségben is alkalmasak, akkor ott teljes értékű munkát tudnak végezni.”

Ma a cégnél már a hét százalékot is meghaladja a megváltozott munkaképességű dolgozók aránya, sőt, van olyan telephelyük, ahol ez több mint harminc százalék. Elsősorban siketekről vagy nagyothalló emberekről van szó, de dolgoznak náluk cukorbetegek, értelmi fogyatékosok, kemoterápián átesettek és olyan szervi rehabilitáltak is, akik jelentős munkaképesség-csökkenést szenvedtek el.

A megváltozott munkaképességűekkel kapcsolatos kérdésekben szakember segíti a munkákat. A konyhai munka nehéz fizikai munka, emelni kell, sok az álló munka és a van hőterhelés is. Ezért alaposabb az alkalmassági kivizsgálás is a foglalkozás-egészségügyi orvos részéről.

HR asszisztensük maga is megváltozott munkaképességű látássérült, s részmunkaidőben, 6 órában dolgozik. A többi munkatárs főképp a konyhán dolgozik, mosogató, takarító, kisegítő munkakörökben, majd sikerült bővíteni a kört: adminisztrátori, gépkocsivezetői és raktári feladatokat ellátó dolgozókra is.

Ahogy a vezetés vallja, odafigyeléssel minden megoldható: az is, ha valaki csak ülő munkát tud végezni, ha rendszeresen kell gyógyszereznie magát, vagy tagoltan kell vele beszélni. Az étteremvezetők szerint a legodaadóbban éppen a nagyobb odafigyelést igénylő kollégák végzik a munkájukat.

 

A jógyakorlatot bemutató rövidfilm ismertetése

A megváltozott munkaképesség jellege: krónikus beteg, hallássérült, siketnéma, autista, értelmi fogyatékos

A foglalkoztatás formája: részmunkaidő (4-6 órás) 

 

A film

 

 

Forrásanyag

https://rehabjob.blog.hu/2013/04/22/milyen_egy_fogyatekossag-barat_munkahely_eurest_kft

https://index.hu/gazdasag/2017/03/27/ha_asperges_szeleteli_tokeletes_lesz_a_paradicsomkarika/

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/elsosorban_a_gondolkodas_jelent_akadalyt/

Vissza