Együtt versenyeztek ép és fogyatékossággal élő lovasok

Együtt versenyeztek ép és fogyatékossággal élő lovasok


Összefoglaló

Fogyatékossággal élő gyerekek és a világ legjobb lovasai szálltak nyeregbe 2022. szeptember 30 és október 2 között Fóton, a Magyar Lovasterápia Szövetség által rendezett 18. Nemzetközi Díjlovas- és Lovasterápiás Versenyen.

2022. October 03.

 

#fogyatékosság #esélyegyenlőség#nemzetközi #civil szervezet #rendezvény

Kövér László, a rendezvényt védnökként támogató Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke elmondta, hogy 145 gyermek érkezett a Kárpát-medence 23 településéről a lovasterápiás versenyre.

A lovasterápia magába foglalja mindazokat az intézményhez kötött, orvosi indikáció alapján terápiás céllal alkalmazott, kezelés jellegű, egyéni, vagy csoportos fejlesztéseket, melyek a lovaglás, illetve a lóval való foglalkozás és tevékenységek hatásait használják fel. Célja: a károsodás, a fogyatékosság ismeretében a ló és a lovaglás hatásainak alkalmazása a minél gyorsabb, eredményesebb gyógyulás, képességfejlődés, és rehabilitáció érdekében.

Az eseményen részt vett Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos is, aki arról beszélt, hogy a fogyatékossággal élők esetében a kormány a "semmit rólunk, nélkülünk" elvet érvényesíti. 

Elmondta, hogy nehéz időket élünk, de az ilyen típusú rendezvények jelzik: az élet nem áll meg. Hozzátette: a kormány egyik fontos törekvése, hogy megteremtse a lehetőségét annak, hogy minden fiatal minden nap tudjon sportolni.

A fogyatékossággal élő gyerekek, felnőttek szabadidős lovaglása és lovassportja nem tartozik a szigorúan vett lovasterápiás területek közé, de a terápiás ágakból kikerülő páciensek a lovas parasportba kapcsolódhatnak be a terápiás folyamat befejeztével.
Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy függetlenül attól, hol és milyen környezetben él, milyen lelki és testi adottságokkal rendelkezik egy gyermek, benne rejlik a társadalom ereje, a nemzet jövője - tette hozzá.

Hozzáfűzte: nincs is más célja ennek a rendezvénynek, mint az, hogy "hogyan tudunk egymásra találni és hogyan tudjuk megkérdezni azt, hogy miben segíthetünk, miben lehetünk támasza, segítsége egymásnak".
 

Forrás:

https://www.szon.hu/orszag-vilag/2022/09/kover-laszlo-145-gyermek-erkezett-a-karpat-medence-23-telepuleserol-a-foti-lovasterapias-versenyre

http://www.lovasterapia.hu/hirek
 


 

Gyerekek ülnek lóháton a 18. Nemzetközi Díjlovas- és Lovasterápiás Versenyen.
Vissza