Együtt a megváltozott munkaképességű emberekért – Az emberi oldal projekt

Együtt a megváltozott munkaképességű emberekért – Az emberi oldal projekt


Összefoglaló

Megváltozott munkaképességű embert alkalmazni nem jótékonykodás. Erre hívja fel a figyelmet és ebben nyújt támogatást a Profession.hu a KézenFogva Alapítvánnyal karöltve.

2023. April 12. Profession.hu

 

#munkaerőpiac #elfogadás #előítélet #szemléletformálás #projekt

Magyarországon közel 460 ezer megváltozott munkaképességű ember él. Ez azt jelenti, hogy minden tizedik potenciális munkavállaló ebben a helyzetben van, és nehezen talál munkát magának a versenyszférában. Többen a negatív fogadtatástól, a hátrányos megkülönböztetéstől tartanak, pedig legtöbbjük értékes, lojális munkavállaló, aki hálás azért, ha a gyakorlatban is bizonyíthatja rátermettségét. Ebben segít a Profession.hu és a KézenFogva Alapítvány közös ügye, Az emberi oldal projekt, melynek középpontjában a megváltozott munkaképességű emberek támogatása áll.

 

 

A bizonytalanság az információhiányból fakad

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottsága az elmúlt években egyre kedvezőbben alakult, de a cégek továbbra sem használják ki a lehetőségeiket, ami főként a tapasztalat és az információ hiányának köszönhető. Gyakran a munkáltatók nem mernek nyitni a megváltozott munkaképességű emberek felé, pedig azok, akik alkalmazzák őket, túlnyomórészt pozitív tapasztalatokról számoltak be: a megkérdezett, sérült embereket foglalkoztató vállalatok kétharmada kifejezetten pozitívan nyilatkozott a közös munkáról, 31 százalékuk nem tapasztalt különbséget, és csupán 1 százalékuknak volt negatív tapasztalata – derült ki a kutatásból. Az esetek túlnyomó részében a kollégák is nyitottan fogadják a megváltozott munkaképességű dolgozókat, segítik a beilleszkedésüket és egyenlő bánásmódban részesítik őket. Azok a munkavállalók, akik dolgoznak vagy korábban dolgoztak együtt megváltozott munkaképességű kollégával, 51 százalékban nyilatkoztak kimondottan pozitívan a közös munkáról, 45 százalékuk nem tapasztal/tapasztalt különbséget, míg negatív élményről mindössze 4 százalékuk számolt be. Ebből is látszik, hogy a félelmek az információhiányból fakadnak, amelyeket le kell küzdeni.

Az elfogadás mindkét félnek segít

A felmérésekből látszik, hogy megváltozott munkaképességű kolléga belépése után az esetek több, mint felében sikeres volt a beilleszkedés, valamint a kezdeti félelem és zárkózottság után gyorsan önállósodtak és nyitottabbá váltak a közösség felé. A munkahelyi közösségek általában jól reagáltak az újonnan érkező munkavállalóra: a megkérdezett munkaadók 46 százaléka mondta, hogy a kollégák nemcsak az új kolléga, hanem más fogyatékos emberek irányába is nyitottabbak lettek a tapasztalatok hatására. A tapasztalatnak jelentős szerepe van, ugyanis a megkérdezettek 42%-a a közös munka során tanulta meg, hogy hogyan lehet megváltozott munkaképességű emberekkel együttműködni, hatékonyan dolgozni.

Az egyenlő esélyért

Hogy a megváltozott munkaképességű emberek is egyenlő esélyekkel indulhassanak a munkaerőpiacon, fontos a párbeszéd elindítása és egy platform, ami mindkét oldalt támogatja. Ezért hozta létre a Profession.hu és a KézenFogva Alapítvány Az emberi oldal projektet, ahol minden információ rendelkezésünkre áll a témában. Sokan a társadalmi szerepvállalás, gazdasági érvek vagy néhány esetben személyes érintettség miatt döntenek megváltozott munkaképességű munkavállaló alkalmazása mellett, egy dolog azonban közös minden motiváció mögött – mindkét fél nyer, hiszen a megváltozott munkaképességűek egy befogadó és támogató közösséget, a cégek és a munkatársak pedig lelkes, aktív kollégákat nyernek az együttműködés során.


A szöveg forrása: Profession.hu

 

 

Együttműködő személyek egy asztal körül.
Vissza