Egy kis karácsonyi KRESZ

Egy kis karácsonyi KRESZ


Összefoglaló

A karácsonyi ajándékhajsza feszült közlekedési, parkolási, vásárlási helyzeteiben nem árt, ha nem csak a mozgáskorlátozott személyek, hanem egészséges társaik is ismerik a parkolási igazolvány használatára vonatkozó szabályokat.

2022. December 21.

 

#mozgásszervi betegségek #elfogadás

A minap veszekedéstől volt hangos egy nagyáruház parkolója. „Miért ide állsz ezzel a nagy kocsival, ha már vettél hozzá matricát? Nem látom, hogy sántítanál! Állj a kijelölt helyre!”

A sértő megjegyzéssel élő, türelmetlen parkolni vágyónak több okból sem volt igaza, hiszen:

A mozgáskorlátozott igazolvány jogosultsága azt a mozgásában korlátozott személyt, valamint a mozgásában korlátozott személyeket szállító jármű vezetőjét illeti meg, aki a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló kormányrendelet szerint a parkolási igazolványt a járműben elhelyezte.

 

Bár a mozgáskorlátozottak részére önálló várakozóhelyet jelölnek ki akár jelzőtáblával, akár útburkolati jellel, sokan nem tudják, hogy ez csak egy lehetőség, melyet nem kötelező használni.

Valamint a járdán a mozgásában korlátozott személy (vagy az őt szállító jármű vezetője) járművével akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg. De a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalhatja el, a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.

A mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelzőtábla tiltja. Azonban a megállni tilos tábla, az összes megállási tilalom, valamint a táblán kívül a várakozási tilalmak és a kijelölt rakodóhely szabálya mozgáskorlátozott igazolvánnyal is betartandó!

Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője a járművével a várakozást ellenőrző órával, vagy jegykiadó automatával ellátott várakozóhelyen, ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat.

 

Mikor épp bosszankodunk azon, hogy a mozgáskorlátozott személy miért éppen a járdán áll meg az autójával, akkor jussanak eszünkbe ezek a szabályok, de leginkább az, hogy nem azért ott parkol, hogy másokat bosszantson, hanem mert erre kényszerül.

A karácsonyi zsongás ebben az időszakban mindenkit átjár, akár egészséges, akár mozgáskorlátozott, vagy fogyatékossággal élő. Bizony fontos, hogy ne csak a saját magunkra kötelező szabályokkal legyünk tisztában, és kellő türelemről tegyünk tanúbizonyságot.

Azzal, hogy megismerjük és tiszteletben tartjuk ezeket a szabályzókat, békésebb, nyugodtabb adventi időszakot élhetünk meg mi magunk és embertársaink is.

 

 

A képen mozgáskorlátozott igazolvány látható
Vissza