EASPD: konkrét uniós fellépés szükséges az ukrajnai fogyatékossággal élő személyek számára

EASPD: konkrét uniós fellépés szükséges az ukrajnai fogyatékossággal élő személyek számára


Összefoglaló

A Fogyatékossággal Élők Szolgáltatóinak Európai Szervezete (EASPD) nagyon aggódik az orosz hadsereg ukrajnai inváziója és a kialakulóban lévő óriási humanitárius válság miatt. Az EASPD szeretné felhívni a figyelmet az Ukrajnában élő fogyatékossággal élő személyek különösen kiszolgáltatott helyzetére.

2022. April 01. https://www.easpd.eu

 

 

A Fogyatékossággal Élők Szolgáltatóinak Európai Szervezete (EASPD) sürgős és konkrét lépésekre szólít fel abból a célból, hogy a fogyatékossággal élő személyeknek ugyanolyan hozzáférése legyen az óvóhelyekhez, a mobilitáshoz – beleértve a migrációs útvonalakat is – és az alapvető szükségleteikhez (gyógyszer, stb.), mint fogyatékossággal nem rendelkező társaiknak.

Az EASPD a konfliktus kirobbanása után webináriumot szervezett, hogy meghallgassa a fogyatékosságügyi területen tevékenykedő ukrán szereplőket arról, hogy milyen a jelenlegi helyzetük és melyek a legsürgetőbb szükségleteik. A felszólalók között volt Valerij Suskevics, az Ukrajnai Fogyatékossággal Élők Nemzetgyűlésének elnöke, Nataliya Kabatsiy, a Kárpátaljai Egészségügyi Civil Segélyszervezet igazgatója és Anna Kukuruza, a harkovi Korai Gyermekkori Intervenciós Jótékonysági Alapítvány elnöke.

Valamennyi felszólaló mély aggodalmának adott hangot. Anna Kukuruza elmondta, hogy a pszichoszociális betegséggel együttélő gyerekek nem férnek hozzá gyógyszereikhez, míg Valerij Sushkevics az óvóhelyekre jutás nehézségeiről beszélt: „A háborúban a fogyatékossággal élők a legkiszolgáltatottabbak. Azok, akik nem hallanak, nem látnak, az agyi bénulással együttélő gyerekek, a kerekesszékesek. Hogyan jutnak el az óvóhelyre, és egyáltalán hozzáférhetőek ezek az óvóhelyek?”

Maya Doneva, az EASPD főtitkára azt mondta, hogy „az európai közösség példátlan támogatást nyújt Ukrajnának ebben a válságban. Ma a civil társadalom szereplőit, a fogyatékossággal élők képviselőit és az őket támogató szervezeteket hallgattuk meg. Üzenetük egyértelmű: sürgős, célzott és konkrét intézkedésekre van szükség a fogyatékossággal élő személyek megfelelő védelmének és támogatásának biztosítására.”

Jim Crowe, az EASPD elnöke hozzátette, hogy „a folyamat az európai magánszemélyek és a szervezetek szintjén kezdődik, akik szolidaritásukat fejezik ki. Az EASPD azon fog dolgozni, hogy ezt a tevékenységet koordinálja. Ebbe a munkába az Európai Unió intézményeinek is be kell szállnia annak biztosítására, hogy a humanitárius segítségnyújtás elérje a fogyatékossággal élő személyeket és ukrajnai szolgáltató szervezeteket is. Az elkövetkező napokban az EASPD az EU intézményeivel együttműködve megvizsgálja, hogy mit lehet még tenni az ukrán fogyatékossággal élő személyek és szervezeteik támogatása érdekében.”

 


Forrás: https://www.easpd.eu/press-releases-detail/easpd-concrete-eu-action-needed-for-persons-with-disabilities-in-ukraine/?fbclid=IwAR34pHfoNBfkdwVvw_JUoW7tE0lu_pKdiBMMpCShYbwxF6P-xC5gP1VnxZs

Egy hagymakupolás épület Kijevben.
Vissza