E-Portfolio néven egy új digitális alkalmazás készül a fogyatékossággal élők segítésére

E-Portfolio néven egy új digitális alkalmazás készül a fogyatékossággal élők segítésére


Összefoglaló

Az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával készül az E-Portfolio elnevezésű alkalmazás, amely egy olyan digitális platform lesz, amelyen keresztül a munkaerő-piactól távol elhelyezkedő fogyatékossággal élő emberek könnyedén megtalálhatják az utat a munka világába.

2022. March 09. https://www.e-portfoliowork.eu/project

 

 

Az EU országaiban nagy szükség mutatkozik egy olyasfajta átfogó rendszerre, melynek segítségével a fogyatékossággal élő emberek eredményesebben tudják bemutatni magukat a munkaerő-piac szereplőinek. Ezen gondolat mentén született meg az E-Portfolio ötlete. 

Célok és tevékenységek

  1. A fogyatékossággal élő személyeknek ugyanolyan esélyeket kell teremteni, mint amelyek ép embertársaik rendelkezésére állnak.
  2. A munkaerő-piacról kiszorult emberek számára esélyt kell biztosítani arra, hogy megtalálják a legoptimálisabb utat a munka világába.

Ezen célok elérése érdekében kerül kifejlesztésre az E-Portfolio alkalmazás, amelynek egyik része egy intelligens tanulási rendszer, és amely segítségével a fogyatékossággal élő emberek bármikor, bárhol, bárhogyan módosíthatják saját portfóliójukat. Az E-Portfolio használata rendkívül hatékonnyá teheti a fogyatékossággal élő munkavállalók és a munkáltatók egymásra találását. Az alkalmazás megfelelő használatához egy széleskörű útmutató készül, valamint egy speciális tanfolyam is elindításra kerül.

A platform főbb elemei, alkotórészei

  • Az E-Portfolio keretrendszere, mely két részből áll. Az első a személyes profil, amely tartalmaz minden személyes információt a fogyatékossággal élő személyt illetően, a második pedig scriptek (egyszerű program, utasítássorozat) által rögzített információkat tartalmaz a különböző fogyatékosság típusokról, a kompetenciákról és a készségekről. Ez az ami miatt az E-Portfolio sokkal több, mint egy önéletrajz.
  • A platformot olyan szervezetek számára is fejlesztik, akik a fogyatékossággal élő emberek nyílt munkaerő-piacra történő bejutását segítik elő.
  • Az E-Portfolion keresztül lehetősége lesz a fogyatékossággal élő személyek támogatása területén dolgozó szakembereknek arra, hogy különböző szakmai képzéseken vegyenek részt, akár elektronikus, akár személyes formában.
  • Az intelligens tanulási rendszer segítségével lehetővé válik, hogy a releváns információk folyamatosan frissüljenek, így egy esetlegesen elsajátított képzést követően is minden adat naprakész lesz.
  • A fentieken túl az E-Portfolio a munkáltatók és a fogyatékossággal élő álláskeresők platformja is lesz, ugyanis a munkaadók közzétehetnek állásajánlatokat, amelyekre kizárólag fogyatékossággal élő személyek jelentkezhetnek. Az alkalmazás weblapon és egy applikáción keresztül is elérhető lesz.

Az alkalmazás készítői bíznak abban, hogy a platform hozzájárulhat egy olyan világ felépítéséhez, ahol az esélyegyenlőség tekintetében a fogyatékossággal élő emberek sem szenvednek hátrányt.

Az Érték Vagy! Portál üdvözli a kezdeményezést, ugyanis több közös pont is van a Portál és az E-Portfolio között, így például a fogyatékossággal élő személyek segítéséhez kapcsolódó eszmény, valamint a XXI. század digitális igényeinek eleget tevő technikai újítás. Az E-Portfolio platformjának alkalmazása éppúgy hozzájárul az Európai Unióban élő fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásának elősegítéséhez, mint hazánkban az Érték Vagy! Portál. 

Végtaghiányos férfi ül egy laptop előtt.
Vissza