Down-szindrómás személyek munkavállalását segíti a Down Alapítvány

Down-szindrómás személyek munkavállalását segíti a Down Alapítvány


Összefoglaló

Március 21-e a Down-szindróma világnapja. Az a nap, amikor mindenki egy picit jobban odafigyel a mandulavágású szemmel, rövidebb végtagokkal, enyhe vagy középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő, kromoszóma rendellenességgel született személyekre. Így tettünk mi is, és a Down Alapítvány (a témában a legautentikusabb szervezet) szemüvegén keresztül a Down-szindrómás személyek foglalkoztatási helyzetét vettük górcső alá.

2022. March 21. https://divany.hu/; https://nyeromagyarok.eu/

 

 

A Down Alapítvány által megvalósított ValueAble Erasmus+-projekt a Down-szindrómás személyek foglalkoztatását, illetve munkavállalását támogatja a nyílt munkaerőpiacon, kimondottan a vendéglátóiparban. Beszédes a projekt neve, ugyanis a Value az értéket, az Able a képességet jelenti, együtt pedig azt, hogy a Down-szindrómás személyek képesek értéket teremteni. Üzenetértékű az is, hogy az EU immár harmadszor támogatja – ugyanis korábban már kétszer is nyertek a ValueAble projekttel. A három egymást követő támogatás lehetővé tette, hogy a megalapozó projektből egy komplett rendszert fejlesszenek ki a résztvevők.

Már a szervezet létrejöttekor, azaz 30 éve is alapvető célként fogalmazták meg, hogy azon Down szindrómás személyeket, akik viszonylag képesek az önálló életvitelre, segítsék a munka világába történő belépésben. Hamar felismerték, hogy nem elegendő a fogyatékkal élő személyek felkészítése, a munkafolyamatok betanítása és a beilleszkedés segítése, hanem a munkatársak, illetve a vezető hozzáállását, valamint a cégen belüli közgondolkodást is formálni kell. Gruiz Katalin, az Alapítvány elnöke szerint ez jelenti a legnagyobb kihívást. Ennek megfelelően a szakemberek tudatosan keresik a kritikus pontokat, illetve a munkaadóval együttműködve közösen próbálják adaptálni és személyre szabni a betöltendő munkaköröket. 

Munkaadói oldalról tréningeket szerveznek a dolgozóknak - trénerek és pszichológusok bevonásával -, valamint tanácsadást nyújtanak a vezetőnek.  Tapasztalataik azt mutatják, hogy sok vezetőnek nehézséget jelent a munkahelyi diverzitás kezelése, így ebben támogatást, segítséget nyújtanak számukra. 

A folyamat részeként jelen vannak a felkészítéskor, a beilleszkedéskor, végigkísérik az önállósodást, de a későbbiekben is rendszeresen mentorálják ügyfeleiket, valamint szükség esetén moderálnak az esetleges munkahelyi problémák megoldásához. 

Az Alapítvány feladata a készségek megszerzésében nyújtott segítségen kívül a bátorítás és az önbizalom megszerzése, hogy a fogyatékos személyek is kezükbe vehessék saját sorsukat, meghozhassák saját döntéseiket.

Gruiz Katalin szerint a Down szindrómás személyek munkavállalását leginkább az alábbi tényezők akadályozzák:

  • kiszámíthatatlanság,
  • rendezetlenség,
  • közlekedési problémák,
  • segítőkészség hiánya.

Ha ezek a környezeti problémák megszűnnének, akkor nagyobb eséllyel bizonyíthatnák a fogyatékossággal élő személyek a munkahelyi rátermettségüket és az önálló életvitelre történő alkalmasságukat.

„Ez a fajta "szabad élet" a fogyatékos emberre nagy feladatot és felelősséget ró, de legtöbbjük ezt szívesen vállalja és mindent meg is tesz annak érdekében, hogy úgy élhessen, mint bárki más, nem pedig egy intézetbe bezárva.”

Az Alapítvány a vendéglátóipart célozta meg a Down-szindrómás személyek munkaerő-piaci irányaként, amelynek közösségi szempontból háromszoros hatása van, ugyanis az érintetteknek nem csak a munkatársakkal és a főnökkel, hanem a vendégkörrel is kapcsolatba kell lépnie. Ezek a foglalkoztatási gyakorlatok nem csak a fogyatékkal élők jólétéhez, hanem egy befogadó társadalom kialakításához is hozzájárulnak. 

A ValueAble projekt keretében 6 EU tagállam szervezetei is tevékenyen részt vesznek, akik szellemi közösséget alakítva a gyakorlatban is segítik a Down-szindrómás embereket. Ennek mentén kialakult egy szállodákból, kávézókból, és éttermekből álló nemzetközi hálózat, amely az alábbi három célt szolgálja:

  1. szakmai gyakorlati helyként Down-szindrómás gyakornokokat fogadnak
  2. munkahelyként foglalkoztatnak fogyatékos embereket
  3. szakmai közösségekben hirdetik ezt a lehetőséget, és újabb tagokat szerveznek be a hálózatba.

A program során kidolgozott tréning-protokolloknak köszönhetően más szervezet is be tud kapcsolódni a célcsoport felkészítésétől és a lehetséges munkahelyek feltérképezésétől kezdve mindabba az összetett munkába, amit az Alapítvány végez.

A ValueAble projektből kitekintve, az Alapítvány több fronton is hozzájárul a Down-szindrómás személyek hétköznapi boldogulásához az élet olyan területein, mint a lakhatás, vagy a képzés. 

Lakhatás segítése
Magyari Tímea szociálpszichológus, a Down Alapítvány lakóotthonainak szakmai vezetője a divany.hu internetes lapnak adott interjújúban elmondta, hogy ügyfeleik többféle lakhatási szolgáltatást tudnak igénybe venni: vannak lakóotthonok, támogatott lakhatások, és vannak úgynevezett SALSA lakások, amik a majdnem teljesen önálló életet jelentik. 

 

Ezekben a lakásokban önálló életvitelt folytatnak a lakók. Persze ők is kérhetnek segítséget, ha megakadnak valamiben, de már nincs velük állandó mentor. Ezek a lakások a kliensek saját tulajdonában vannak, vagy saját bérlemények, a lakók maguk fizetik a lakbért, a rezsit, mivel munkahelyük (az alapítványnál, védett munkahelyen vagy a külső munkaerő-piacon) és keresetük van, amiből önállóan gazdálkodnak.

Az Alapítvány munkatársai arra törekszenek, hogy mindenki csak annyi segítséget kapjon, amennyire valójában szüksége van, ezzel hozzájárulva az egyéni fejlődésekhez. Ugyan a lakók bármikor számíthatnak mentoraik segítségére, mégsem úgy kell elképzelni, mint valami intézetet. Nincs látogatási rend, eltávozási rend, akkor fogadnak a lakók vendéget, amikor akarnak. 

 

Magyari Tímea elmondása alapján nem lehet annyi lakást nyitni, mint amennyire szükség lenne. A Down Alapítvány már 8 házat is létrehozott, amelyek egyenként 50 fő kapacitással működnek, de egyre nagyobb igény mutatkozik a kisebb csoportos, azaz a kislétszámú otthonok iránt is. 

Down-szindróma és képzés

Az elmúlt évtizedekben rendkívül pozitív változások következtek be, így a Down-szindrómás gyerekeknek van lehetőségük integrált bölcsődébe, óvodába, iskolába járni. Ezt követően bizonyos szakmunkásiskolákat és OKJ képzéseket is el tudnak végezni. Ha valakinek valamely képességében elmaradása van, vagy többlet segítségre szorul, akkor az Alapítvány munkatársai próbálnak olyan szakmai segítséget találni, amellyel képes lesz levizsgázni.

Képzettséggel a kezükben, és a mentoraikkal a hátuk mögött jöhet a következő óriási kihívás, az út megtalálása a tartós munka világába. 

Az Alapítvány munkatársai bíznak abban, hogy a következő évtizedekben el fogunk jutni társadalmi szinten odáig, hogy természetes lesz, ha egy Down-szindrómás vagy egy fogyatékkal élő személy a kollégánk.


 

Forrás:
divany.hu - Balázs Barbara
nyeromagyarok.eu 
 

Egy Down-szindrómás férfi áll egy étteremben.
Vissza