Disability Equality Index Jelentés: egyre nyitottabbak az amerikai nagyvállalatok

Disability Equality Index Jelentés: egyre nyitottabbak az amerikai nagyvállalatok


Összefoglaló

A Disability Equality Index (DEI) az előző cikkünkben bemutatott Disability:IN és az American Association of Disabilities közösen kifejlesztett benchmarking eszköze (magyarul: Megváltozott Munkaképességűek Esélyegyenlőségi Mutatója). Célja, hogy azonosítsa és mérhetővé tegye az egyes vállalatoknál bevezetett és alkalmazott intézkedéseket, illetve segítse a munkaadókat abban, hogy milyen további lépéseket tegyenek a fogyatékossággal élők és a megváltozott munkaképességűek befogadása és munkahelyi egyenlősége érdekében.

2022. January 28. https://disabilityin-bulk.s3.amazonaws.com/2021/2021-DEI-Report+-+FINAL_revised_2_508.pdf; https://www.linkedin.com/company/disabilityin/

 

 

2021-ben 319 amerikai vállalkozás vett részt a programban és a felmérésben, köztük olyan, mindannyiunk által ismert nagy nevek is, mint a Visa, a L’Oreal USA, a DELL Technologies, a Google, a Ford, a Microsoft, a Nestlé vagy a Whirlpool.

A vizsgálat olyan területekre fókuszál, amelyekben az adott vállalat kiemelkedően teljesít, emellett kijelöli a fejlesztésre szoruló kérdéseket is. Minden évben készül egy összefoglaló jelentés a tapasztalatokról. A 2021-es DEI felmérés a korábbiakhoz képest több új területre világított rá, például vizsgálta a cégeknél fellelhető innovatív technológiát, mely a digitális hozzáférhetőséget hivatott elősegíteni, vagy a dolgozók mentális egészségének megőrzése érdekében bevezetett különböző munkahelyi támogatásokat.

A vizsgálat során 0 és 100 közötti pontszámot kapnak a munkahelyek olyan szempontok alapján, mint

  • vezetői elköteleződés mértéke a megváltozott munkaképességű emberek iránt,
  • akadálymentesítés szintje, 
  • olyan toborzási módszerek, juttatási csomagok és munkahelyi beillesztési gyakorlatok megléte, melyek elősegítik a megváltozott munkaképességű dolgozók boldogulását,
  • beszállítói kör megválasztása az alapján, hogy nagyrészt fogyatékossággal élő vagy veterán személyek tulajdonában lévő partnerekre essen a választás,
  • közösségi elköteleződés: nyilvánosan bemutatott programok a vállalat szervezésében, melyek a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű személyeket támogatják és ünneplik.

80 pont fölött a legjobb kategóriába sorolják a vállalkozásokat, ezzel rengeteg további előnyhöz juttatva őket, mint például megkapják a DEI logót, a legjobb munkahelyek között szerepeltetik a honlapon, az éves jelentésben, sajtóközleményekben, és a közösségi médiában.

Azonban a 100-as pontszám sem jelenti a tökéletességet. A módszer kitalálói úgy tartják, hogy nem létezik „legjobb módja” a munkahelyi esélyegyenlőség és elfogadás megteremtésének, ezen kívül bizonyos gyakorlatok egyesek számára hatékonyabbak lehetnek, másoknál kevésbé. A 100-as pontszám egyszerűen azt jelenti, hogy egy vállalat ragaszkodik a Disability Equality Index-ben meghatározott elvekhez és gyakorlatokhoz, de mindig van hová fejlődni.

A jelentés nem csak a pozitívumokra; a hiányosságokra is koncentrál, sőt, szándékosan világít rá azokra a területekre, amelyekben a vállalatok ugyan elkötelezettséget mutatnak a probléma megoldására, valódi lépéseket ez idáig mégsem tettek. Tükrözi az amerikai munkaerő-piacot, az évről évre történő változásokat, és nem utolsó sorban azt, hogy a megváltozott munkaképességűek munkahelyeken történő befogadása éppen hol tart. Sorozatunk harmadik, egyben utolsó része a szervezeteknél megvalósított kiváló munkahelyi gyakorlatokról fog szólni.

A képen emberek szerepelnek, akik között helyet kap egy látássérült, és egy kerekesszékes ember is.
Vissza