Disability Confident kampány az Egyesült Királyságban: hogyan lehet egy munkahely fogyatékosság-tudatos

Disability Confident kampány az Egyesült Királyságban: hogyan lehet egy munkahely fogyatékosság-tudatos


Összefoglaló

Sikeres programot valósít meg a brit kormány a megváltozott munkaképességű dolgozók érdekében, mely a toborzástól a munkahelyi előmenetelig támogatja a munkavállalókat, s ezúton hozzájárul a vállalkozások gazdasági növekedéséhez. A kampányhoz olyan nagy nevek is csatlakoztak, mint a Coca Cola, a Sainbury’s vagy a Sodexo.

2021. December 20. https://disabilityconfident.campaign.gov.uk/

A programról

A Disability Confident program abban támogatja az Egyesült Királyságban működő munkaadókat, hogy a náluk dolgozó fogyatékkal élő, illetve megváltozott munkaképességű tehetséges embereknek lehetőségük legyen kihozni magukból képességeik legjavát egy munkahelyen. A rendszer abban is segít, hogy a munkáltatók kiváló képességű, munkára kész munkatársakat tudjanak toborozni és beilleszteni a szervezetbe.

A programot az egész országban népszerűsítik és mára a legnagyobb munkáltatók is büszkélkedhetnek a Disability Confident címmel. A rendszernek 3 szintje van (Elkötelezett, Tudatos és Vezető), melyeket az alapján lehet elérni, hogy egy-egy munkáltató milyen hatékonyan tudja segíteni a megváltozott munkaképességű dolgozók szervezeten belüli karrierútját. Minden munkáltató az 1. szinten lép be a rendszerbe, és a módszerek bevezetésével, a szervezete átalakításával, a szemlélet változásának előrehaladtával léphet felsőbb szintekre. A belépés önkéntes, és az útmutatókhoz, jó gyakorlatokhoz és a támogatásokhoz való hozzáférés pedig teljesen ingyenes.

 

A törekvések belső és külső hatásai

A megváltozott munkaképességű emberekre fókuszáló intézkedések bevezetése segít javítani az alkalmazottak munkahelyi morálját azáltal, hogy mindenki számára láthatóvá válik: az összes munkatárs lehetőséget kap az önmegvalósításra.
Mindemellett segít a kívülállóknak, üzleti partnereknek és másoknak is azonosítani azokat a munkáltatókat, akik elkötelezettek a munkahelyi esélyegyenlőség mellett. Megváltozik tehát a szervezeten belüli kultúra, a munkatársak attitűdje, az egész közösség.
Kétségtelen, hogy a fogyatékosság-tudatos szervezetek vezető szerepet játszanak a megváltozott munkaképességű emberekkel kapcsolatos hozzáállás javításában.

 

Hogyan írják le a programot maguk munkáltatók, akik már részesei a programnak?

A Coca-Cola Europacific Partners (Vezető, azaz legmagasabb szint) szerint más szervezetek is haszonra tehetnek szert, ha csatlakoznak ehhez az Egyesült Királyság-szerte működő hálózathoz és azokhoz a munkáltatókhoz, amelyek már megkezdték fogyatékosságügyi stratégiájuk megvalósítását.

„Bátorítanám a többi vállalkozást, hogy csatlakozzanak a Disability Confident programhoz. Ez valóban egy szervezett módja arra ösztönözni a vállalkozásokat, hogy valódi lépéseket tegyenek a fogyatékkal élők befogadása terén.” Tim Fallowfield, a Sainsbury's vállalati titkára és vállalati szolgáltatások igazgatója

„Egy olyan időszakban, amikor a vendéglátás a szakképzettség hiányával és eleve munkaerőhiánnyal küzd, gondoskodnunk kell arról, hogy a tehetséges emberek lehetőségekhez juthassanak. Tudatosan alkalmazni megváltozott munkaképességű munkaerőt jó üzleti érzékről árulkodik”. Kate Nicholls, az UKHospitality vezérigazgatója

„A sokszínűség és az elfogadás elengedhetetlen a Sodexo számára. Az, hogy tudatosan segítjük a fogyatékkal élőket, bennünket is segít abban, hogy a tehetségek szélesebb körét tudjuk kiaknázni, megfelelően elégítsük ki munkaerő-igényeinket, emellett tükrözi ügyfeleink sokszínűségét is. Mindezeken túl elősegíti az üzleti fellendülést.” Megan Horsburgh, a Sodexo Nagy-Britannia és Írország esélyegyenlőségi részlegének vezetője és a fogyatékosságügyi képviselője

Infografika a kampányhoz
Vissza