December 3. a Fogyatékossággal Élő Emberek Világnapja

December 3. a Fogyatékossággal Élő Emberek Világnapja


Összefoglaló

E világnap célja felhívni a figyelmet a fogyatékossággal élő emberek nehézségeire.

2021. December 03. Forrás: https://kormany.hu/hirek/december-3-a-fogyatekossaggal-elo-emberek-vilagnapja

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a Fogyatékossággal Élő Emberek Világnapjává, mégpedig azért, hogy a katasztrófa, baleset vagy betegség következtében fogyatékossá vált emberek problémáira felhívja az egész világ figyelmét, illetve szolidaritást, empátiát váltson ki az egészséges emberekből. Fontos, hogy a fogyatékossággal élőkkel szemben fennálló társadalmi előítéleteket csökkentsük, illetve törekedjünk arra, hogy egyenrangú felekként kezeljük őket az élet minden területén.

Magyarország is csatlakozott a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Szóló Egyezményhez 2007-ben, melyben az ENSZ Közgyűlése kijelenti, hogy a fogyatékossággal élőkre ugyanolyan jogok és kötelességek érvényesek, mint a társadalom bármely más tagjaira.

Hazánkban számos olyan intézkedés történt a közelmúltban, mely a fogyatékossággal élőknek segít teljesebb, magasabb színvonalú életet élni. Ilyenek például a különböző családtámogatások, az óvodákban, bölcsődékben a fogyatékos vagy tartósan beteg gyermekek számára ingyenes étkezés biztosítása, illetve az infokommunikációs akadálymentesítés. Már elérhető a Kontakt, a Távszem és a Data szolgáltatás, melyek a siket, látássérült vagy autista fiatalok lemaradását hivatottak megakadályozni.

Ebbe a körbe tartozik a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának elősegítése is, amihez különböző kedvezményeket, támogatásokat vehetnek igénybe a munkáltatók. 


Az alábbiakban összegyűjtésre kerülnek a 2021. december 3-án magyar nyelven megjelenő, fogyatékosságal élők világnapja alkalmából készült bejegyzések, írások és cikkek:

 

Cikkünk folyamatosan frissül.

Megváltozott munkaképességű emberek sziluettje
Vissza