DATA - applikáció az autista emberek önálló életvitele érdekében

DATA - applikáció az autista emberek önálló életvitele érdekében


Összefoglaló

A DATA applikáció autizmusban érintett személyeknek nyújt támogatást, célja a mindennapi élethelyzetekben felmerülő akadályok leküzdésének elősegítése. Használata lehetőséget nyújt a szolgáltatásokhoz való nagyobb mértékű hozzáféréshez, az érintett személy önállóságának növeléséhez.

2021. November 16. http://data.aosz.hu/

Az Autisták Országos Szövetségének „DATA: Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon” című projektjének keretén belül kifejlesztett applikáció az otthoni, munkahelyi és tágabb társadalmi környezetben nyújt segítséget a hétköznapi akadályok leküzdéséhez. Egyéni szükségletekhez igazodóan támogatja az időbeosztás, a tevékenységek, a folyamatok megtervezését. A szoftver segítségével kialakítható vizuális napirendek, folyamatábrák, időjelzők és további segítségek a napi életvitel több területét, többek között az önkiszolgálást, az önállóbb munkavégzést és közlekedést is támogatják.

Az ingyenesen használható szoftverrendszer az érintett személyen túl szülők és segítő szakemberek számára is hasznos eszközként szolgál. Az applikációhoz egy webes tervezőfelület kapcsolódik, melyen akár maga a felhasználó, akár az őt segítő szakember vagy szülő is alakíthatja, bármikor módosíthatja a tabletre és okostelefonra letölthető konkrét, személyre szabott segítséget nyújtó tartalmakat. Az interneten keresztül elérhető tartalomszerkesztő felületen egy részletes képzési anyag is található, mely a rendszer felhasználói útmutatójaként is szolgál. Mindezek által biztosított az autizmus spektrum zavarban érintett személy számára az életkori sajátosságaihoz, kommunikációs és intellektuális képességeihez igazított, egyéni szükségleteknek legmegfelelőbb támogatás.

A DATA szoftverrendszerről az itt elérhető honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A DATA AOSZ mozaikszavak megjelenése különböző kék buborékokban
Vissza