Civil szervezetekkel tartott szemléletformálást a Szigeten az euJobs HR-Group

Civil szervezetekkel tartott szemléletformálást a Szigeten az euJobs HR-Group


Összefoglaló

A Trend FM Munkaerőforrás c. rovatának adott interjút az Eujobs HR Group új sokszínűségi tanácsadója, Kóródi Edit, HR Business partner, aki régóta dolgozik megváltozott munkaképességű személyekkel. A beszélgetés során elhangzott, hogy az MMK személyek munkaerő-piaci megítélésében pozitív változásokat hozott az elmúlt évtized.

2022. August 24.

#szolgáltatás #nyílt munkaerőpiac #szemléletformálás #toborzás #munkaközvetítés

 

Edit korábban a NapraForgó Nonprofit Közhasznú Zrt-nél dolgozott 14 évig, ahol foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások nyújtásán keresztül hátrányos helyzetű személyeknek, köztük MMK álláskeresőknek segítettek az elhelyezkedésben. Ezen túlmenően akkreditált munkaadóként is működtek, így többféle szempontból is jól ismeri az egészségkárosodással élő munkavállalók munkaerő-piaci helyzetét. Emellett önkéntesként elnöke volt egy másik, megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését segítő alapítványnak is.

Az interjúban sok fontos információ elhangzott a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásával kapcsolatban, köztük egy visszatekintés is:

  • „Lát-e fejlődés ebben az dologban, érzékenyebbek lettünk,-e nyitottabbak-e a munkaadók?
  • Egyértelműen elmondhatjuk, hogy van pozitív változás. A képhez az is hozzátartozik, hogy honnan indultunk: 2010-ben a megváltozott munkaképességűek kevesebb mint, 10 %-a volt aktív a munkaerőpiacon, innen mára jelentős előrelépés történt. A cégeknek is megváltozott az elképzelése arról, hogy ezt a munkavállalói csoportot hogyan képzelje el.” – mondja Edit.

Ezután az interjúban kitérnek a szemléletformálás és érzékenyítés lényegére és fontosságára: „tudom-e érzékelni a világot azonos módon, mint akinek szeretném a helyzetét megváltoztatni”. Azért kell az embereket érzékenyíteni, mert a szocializációs folyamatok során egészen egyszerűen nem találkoztak ilyen emberekkel. Ezeket kell pótolni, lehetőség szerint saját élményekkel. Ugyanakkor a cégek érzékenyítés helyett már inkább megoldásokat várnak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási integrálására – véli Edit.

Az Eujobs HR Group missziója az, hogy munkát adjon mindenkinek, aki szeretne dolgozni, életkortól, generációs hovatartozástól vagy egészségi állapottól függetlenül, amely alapvetően egy sokszínűségi pillér. Ami kifejezetten a megváltozott munkaképességű személyeket érinti, proaktív jelleggel, módszeresen próbálják az integrálásukat megoldani már a toborzás során, civil szervezetekkel együttműködve.

Az elmúlt 10 évben sok minden megváltozott a munkaerőpiacon: már sok megváltozott munkaképességű dolgozik, értük egyfajta verseny folyik, másrészt ezt a kört folyamatosan bővíteni is szeretnék: el kell érni azokat, akiket még eddig nem sikerült.

Az Eujobs HR Group a Sziget Fesztiválra is kitelepült, együttműködésben a Nem Adom Fel Alapítvánnyal, valamint a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületével. A Nem Adom Fel Alapítvány szemlélete véleménye alapján nagyon jól tükrözi, hogy hogyan érdemes a fogyatékos emberek integrációjában gondolkodni, hiszen tapasztalati szakértőkön keresztül végzik a társadalmi szemléletformálást. Itt a társadalmi befogadást segítő interaktív szemléletformálással informálják a szigetlakókat.

Szeretnék, ha a potenciális álláskeresők számára - akik ezeknek a szervezeteknek a látókörében megjelennek -, egyfajta csatornaként funkcionáljanak a munkavállalás irányába, akár különböző szolgáltatásokba bevonva az érdeklődőket.

 

 

A teljes interjút az alábbi linken hallgathatják meg:
https://www.youtube.com/watch?v=K7bLBOwIZ3c&t=4s&ab_channel=euJobsHR-Group

 

Kóródi Edit interjú közben
Vissza