Bruce Willis afázia-diagnózis miatt fejezi be színészi karrierjét

Bruce Willis afázia-diagnózis miatt fejezi be színészi karrierjét


Összefoglaló

Nem ismerjük egymás útját, mint ahogy azt sem, hogy a jövőben milyen fogyatékosságra teszünk szert. Minél többen megosztjuk és elmondjuk a történetünket, annál több esélyünk van a megbélyegzés csökkentésére. Így tett a 67 éves Bruce Willis is, akinek családja nemrégiben hozta nyilvánosságra, hogy a színészt afáziával diagnosztizálták.

2022. April 20.

 

 

A legrangosabb amerikai kórház, a Johns Hopkins Medicine szerint az afázia egy olyan rendellenesség, amely a nyelvi kifejezést és megértést szabályozó agyterület károsodásából ered. Az ember képtelenné válik arra, hogy hatékonyan kommunikáljon másokkal, de a rendellenesség súlyossága attól is függ, hogy az agy mely részeit érinti.

A Johns Hopkins szerint az afáziának számos oka lehet, például szélütés, a fejsérülés, agydaganat, fertőzés vagy demencia. Nem tudni, hogy ezek közül a tényezők közül melyik okozta a sztárnál a rendellenességet. Az afáziás betegek egy része képes teljesen felépülni, és a logopédia segíthet bizonyos beszéd- és nyelvi funkciók helyreállításában, de a legtöbbüknél tartósan megmarad az betegség valamilyen formája

"Mi, akik Bruce-t támogatjuk, egy családként akartuk megosztani, hogy szeretett Bruce-unk egészségügyi problémákkal küzd, és a közelmúltban afáziát diagnosztizáltak nála, ami hatással van a kognitív képességeire" - írta lánya, Rumer az Instagram-oldalán. "Ennek eredményeként Bruce befejezi karrierjét, amely oly sokat jelentett számára."

 

„Ez egy igazán kihívásokkal teli időszak a családunk számára, és nagyon hálásak vagyunk a folyamatos szeretetért, együttérzésért és támogatásért" – tette hozzá a családja. „Erős családi egységként megyünk ezen keresztül, és szerettük volna bevonni a rajongóit, mert tudjuk, mennyit jelent ő nektek, ahogyan ti is neki." A posztot Willis jelenlegi felesége, Emma Heming Willis, valamint egykori felesége, Demi Moore, és gyermekei, Rumer, Scout, Tallulah, Mabel és Evelyn írta alá.

A Golden Globe és Emmy-díjas színész az 1980-as évek végén vált ismertté. Leghíresebb filmjei a Die Hard, a Ponyvaregény, az Ötödik elem, az Armageddon és a Hatodik érzék. Filmjei több, mint hárommilliárd dollár bevételt hoztak a mozipénztáraknál; a kisebb szerepeivel együtt a tizenkettedik legsikeresebb amerikai színész a világon.

 

A színész az utóbbi években mentális problémákkal, demenciával is küzdött. Mindez azzal járt, hogy a szövegeket nem tudta megjegyezni és sokszor a beszéde is akadozott. Betegsége és képességeinek hanyatlása ellenére továbbra is dolgozni akart, azaz végezni a munkát, amit egész életében szeretett csinálni, és amiért őt is annyian szerették.

A sztár visszavonulása óta azonban a filmiparban dolgozók közül többen megerősítették, hogy évek óta fennállt ez az állapot, néhány producer ennek ellenére igyekezett nyerészkedni Bruce megmaradt képességein. Nem az A-kategóriás filmek készítőiről, hanem az ő árnyékukban tevékenykedő, "töltelékfilmek" gyártóiról, azon belül is a korábban nagy sztárnak számító, mára már idősebb színészek nevét felhasználó filmproducerekről van szó. Ez a szegmens arra épít, hogy a nézők nosztalgiával gondolnak a régi akcióhősökre és szívesen betérnek a mozikba, ha egy új film jelenik meg az ő főszereplésükkel. Azaz kevés befektetéssel viszonylag nagy bevétel érhető el az ilyen produkciók megjelentetésével.

Az utóbbi három-négy évben Bruce Willis volt az ilyen alacsony költségvetésű filmekbe legtöbbször beugró idősebb híresség. Három év alatt tizenöt filmben vállalt szerepet, illetve további nyolc film megjelenése még várható. A forgatásokon pusztán egy-két napot kellett eltöltenie, mert a többi jelenetet – amelyek a filmek háromnegyedét is kitették – más helyszíneken, dublőrrel forgatták. Olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint a színész memóriaproblémái mellett előfordult, hogy nem is tudott róla, hogy éppen forgatáson van.

Több cikkünkben is írtunk már róla, hogy az Egyesült Államok fogyatékosságügyi politikája, a megváltozott munkaképességű személyekhez való hozzáállása az elfogadásról, a többiek alkalmazkodásáról és a támogatásról szól. Mindezek tükrében egy egészségkárosodással élő, munkaképességét lassan elveszítő színész arcával és nevével kiaknázni az utolsó dollárokat is a megmaradt hírnévre alapozva, nem vet túl jó fényt az egyébként is sokat bírált hollywoodi filmiparra.

 

Forrás:
https://www.cbsnews.com/news/bruce-willis-aphasia-acting-career-stepping-away/
https://divany.hu/vilagom/bruce-willis-betegseg-filmek/

 

A képen Bruce Willis látható.
Vissza