"A cégvezetők gyakran gondolják azt, hogy a vállalkozásukban nincs megfelelő munkakör"

"A cégvezetők gyakran gondolják azt, hogy a vállalkozásukban nincs megfelelő munkakör"


Összefoglaló

Több mint 100 fővárosi vállalat vette igénybe eddig a BKIK rehabilitációs foglalkoztatás elősegítésére irányuló tanácsadói szolgáltatásait, amely szervezetek az átlagosnál jóval felkészültebben vághatnak bele a MMK személyek foglalkoztatásába.

2023. May 17. BKIK, MTI

 

#megváltozott munkaképesség #foglalkoztatás #munkakör #foglalkoztatás előnyei #szolgáltatás  

Milliós kedvezményeket kaphatnak a cégek megváltozott munkaképességűek alkalmazásáért. Ahogy korábbi cikkünkben is beszámoltunk róla, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) speciális tanácsadással segíti a rehabilitációs foglalkoztatást tervező munkáltatókat - hívta fel a figyelmet a budapesti köztestület hétfőn az MTI-nek küldött közleményében.

Kiemelték, a BKIK egy évvel ezelőtt indított speciális tanácsadását több mint száz budapesti vállalat vette igénybe eddig, elsősorban kereskedelmi cégek, vendéglátóhelyek, feldolgozóipari cégek, szociális intézmények, központi adminisztráció szervezetei is érdeklődnek a témában. A BKIK közleménye szerint akár 60-70 ezer potenciális munkavállalót is érinthet a rehabilitációs foglalkoztatás.  Ugyanakkor a legtöbb vállalkozásnak kevés az ismerete a rehabilitációs foglalkoztatást illetően, ezért a cégek négyötöde el is esik az ezzel járó adókedvezményektől, ahogy az az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet legutóbbi kutatásából kiderül. A legtöbb bizonytalanság a BKIK tapasztalatai szerint is a betölthető munkaköröket övezi. A kamara tanácsadó szolgáltatása segít a vállalkozásoknak megtenni az első lépéseket: információt nyújtanak a rehabilitációs foglalkoztatásról, átvilágítják a cégeket és segítenek összekapcsolni a szociális és munkaügyi szervezeteket a megfelelő vállalatokkal.

Tapasztalatok alapján jellemzően a nagyobb, minimum 50 főt foglalkoztató szervezetek azok, amelyek szívesen vágnának bele a rehabilitációs foglalkoztatásba, ezzel nemcsak a munkaerő-problémákat hidalhatják át, de anyagilag is jól járhatnak. A speciális igényekkel rendelkező munkavállalók foglalkoztatásával járó többletkiadásokat a magyar állam adókedvezmény formájában kompenzálja, ami a nagyobb vállalatoknál több 10 millió forintot is jelenthet, de kisebb cégeknél is milliós nagyságrendű tétel lehet. A BKIK a tanácsadó szolgáltatáson és a témában szervezett szakmai fórumokon túl saját maga is részt vesz a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásban.

„Kiemelten fontosnak tartjuk a megváltozott munkaképességű dolgozók elhelyezkedésének segítését az erre nyitott vállalatoknál. Az ilyen típusú foglalkoztatásnak nemcsak a szociális hatása óriási, de a vállalatok számára is kihagyhatatlan előnyökkel jár. A BKIK saját, gyakorlati tapasztalata szerint a megváltozott munkaképességű dolgozók felelősségteljes, megbízható dolgozók, akikkel a szervezetek, cégek kölcsönösen egymás hasznára lehetnek. Mi azt látjuk, hogy szinte minden vállalatnál lehet találni ily módon betölthető munkakört, ezért arra biztatunk minden olyan cégvezetőt, aki szívesen vágna bele a rehabilitációs foglalkoztatásba, hogy tájékozódjon az ezzel kapcsolatos lehetőségekről” – mondta el Nagy Elek, a BKIK elnöke.

A BKIK a tanácsadó szolgáltatáson és a témában szervezett szakmai fórumokon túl saját maga is részt vesz az MMK-s foglalkoztatásban. Tavaly óta három megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatunk, a rehabilitációs járulékból kapott kedvezményt teljes egészében az érintettek munkabérére fordítva. Azon túl, hogy így értékes munkaerőhöz jut, a BKIK ezzel éves szinten mintegy 12 millió forintot takarít meg a rehabilitációs hozzájárulásból.

A BKIK rehabilitációs foglalkoztatási tanácsadásáról további információk a https://bkik.hu/hu/szolgaltatasok/rehabilitacios-tanacsadas oldalon érhetőek el.


Forrás:

BKIK, MTI

 

 

Kerekesszékes nő laptopon dolgozik.
Vissza