Bake My Day: a valóban befogadó munkahely

Bake My Day: a valóban befogadó munkahely


Összefoglaló

Befogadó, támogató, inspiráló, modern és egészséges: ezekkel a szavakkal jellemezhetjük a Bake My Day pékségeket, ahol megváltozott munkaképességű munkavállalók dolgoznak azon, hogy kiváló minőségű, egészséges ételeket és kávét fogyaszthassanak a hozzájuk betérő vendégek.

2022. May 04.

 

 

A budapesti Bake My Day pékségek tulajdonosa a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatása iránt elkötelezett Rehab Force Nonprofit Kft. Két helyen találjuk meg őket, a Böszörményi úton és a 11. kerületi Kérő utcában. A négy éve működő pékségekben kézműves módszerrel állítanak elő adalékmentes, egészséges alapanyagokból készült kenyereket, péksüteményeket, kekszeket.

A dolgozók körülbelül fele megváltozott munkaképességű. Közöttük pék, szakács, sofőr és eladó is van. Mindenkivel hosszú távra terveznek; sikerük titka talán az, hogy a munkavállalók készségeihez mérten választanak feladatkört, illetve a betanítást apró munkafolyamatokkal kezdik, majd fokozatosan haladnak a bonyolultabb feladatok felé. A vezetőség nem tesz különbséget a megváltozott munkaképességű dolgozók és a többiek között. Sem a hozzáállásban, sem a bérek tekintetében nincs differencia; mindenki piaci bért kap. Számukra külön öröm, ha egy megváltozott munkaképességű ember életét jobbá tehetik a munka által, hiszem az önbecsülés, a sikerélmény, a társaság és a teljes értékű élet felé vezető egyik út a munkavállalás.

Kisfaludy Máté nehézségekkel teli élete ellenére ma pékként dolgozik a Bake My Day-ben. Egészen korán, másfél évesen veszítette el látását, és nem sokkal később szemeit is, egy öröklődő, retinán jelentkező daganatos megbetegedés miatt. Szüleit is korán elveszítette, ma testvéreire és kollégáira számíthat leginkább.
Máté életében fontos szerepet tölt be mentora, Takács Zoltán, akivel a Vakok Iskolájában kezdődött kapcsolatuk. Zoltán, aki a Bake My Day pékségek társtulajdonosa is, Máté tanára volt, és hamar felismerte a fiú talpraesettségét és motiváltságát. A többi diáktársa előtt is példaként említi Mátét, aki inspirálhatja a látássérültként péknek tanuló fiatalokat.

Máté olyan dolgot visz véghez, ami a legtöbb ember számára elképzelhetetlen. Nem látóként kenyeret formáz, péksüteményt rak, keleszt. Mindezt rutinos mozdulatokkal, leginkább kifinomult tapintására hagyatkozva. Sikeréhez elengedhetetlen az a befogadó és támogató közeg, amely a Bake My Day pékségeket jellemzik. Máté hosszútávú célja, hogy egyszer saját pékséget nyisson, szintén megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatásával.

 

 


Forrás:
https://www.facebook.com/csaladbarat/videos/700776654232766/
https://bakemyday.hu/2021/11/20/sokat-kuzdott-pek-lett-a-vak-fiubol/

 

Egy pék tésztát gyúr.
Vissza