Az akadálymentesítés és hozzáférhetőség kialakítása, mint vezetői feladat

Az akadálymentesítés és hozzáférhetőség kialakítása, mint vezetői feladat


Összefoglaló

A vezetői szerep megkövetel bizonyos kompetenciákat, mint a türelem, megközelíthetőség és határozott kommunikáció, de az akadálymentes munkahelyi környezet kialakítására való törekvés nem az elsők között szerepel. Ám amint az akadálymentesítésnek egyre nagyobb és nagyobb a kulturális és vállalati szinten történő elismertsége, a cégek egyre inkább kezdik belátni, hogy ennek menedzselése a vezetés egyik nagyon fontos feladata. Az accessibility.com-on megjelent cikk az amerikai munkaerő-piac kapcsán vizsgálja az akadálymentesség és a hozzáférhetőség pozitív munkahelyi hatásait.

2022. June 20.

 

 

Az akadálymentesítés megértése

A munkahelyi akadálymentesség (vagy nevezhetjük hozzáférhetőségnek is), az irodai létesítményekhez, programokhoz és folyamatokhoz való könnyű hozzáférést jelenti, függetlenül attól, hogy a munkavállalók fogyatékossággal élők-e vagy sem. A kisegítő lehetőségek a dolgozók munkavégzésének minden aspektusát érintik, kezdve attól, hogy hogyan jutnak el az íróasztalhoz a munkahelyen, egészen az általuk használt számítógépes rendszerek hozzáférhetőségéig.

Világszerte minden negyedik ember fogyatékossággal él. E fogyatékosságok 80 százaléka láthatatlan, vagy nem észrevehető mások számára. Érdemes tudatosítani a munkavállalói körben, hogy a fogyatékosságnak nagyon sokféle formája létezik, ezzel elejét vehetjük a találgatásoknak.

Az ADA (az Amerikai Fogyatékosságügyi Törvény) több mint 30 éve létezik, ennek ellenére 5 mozgássérült személyből 1 még mindig fizikai akadályokról számol be a mindennapi életében. Ez USA-szerte több száz és ezer irodát jelent. Ezenkívül egy 2020-as éves webes akadálymentesítési jelentés kimutatta, hogy a webhelyek 98%-a nem felel meg a törvényben előírtaknak, pedig az ADA-előírások naprakészen tartása lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy az akadálymentesítést a vállalkozás működésének legalapvetőbb aspektusaiba is belefoglalják.

Bár sokféleképpen lehet egy irodát hozzáférhetőbbé tenni, a vállalatok nem mindig preferálják ezeket a változtatásokat. Ezért az akadálymentes munkakörnyezet kialakításában érdekelt vezetőknek alaposan ismerniük kell a törvényt és a Web Content Accessibility Guidelines (WCAG – Webes Akadálymentességi Irányelvek) előírásait.

A munkavégzést jobban segítő irodai beállítások, mint például a könnyebben hozzáférhető (webes) meetingek, a könnyebben elérhető irodai vagy távoli, otthoni munkavégzés lehetősége általánosan teszi jobbá a munkahelyi morált, a termelékenységet és nem utolsó sorban a biztonságot.

Teremtsünk befogadó irodai kultúrát!

A tanulmányok azt mutatják, hogy a befogadóbb munkakörnyezet csökkenti a fluktuációt, növeli a profitot és a termelékenységet, valamint a tehetségek szélesebb körét képes bevonzani.

A Tehetség- és Innovációs Központ (jelenlegi nevén Coqual) egész USÁ-ra kiterjedő felmérése kimutatta, hogy azokon a munkahelyeken, ahol nincs befogadást elősegítő csoportvezető, a fogyatékossággal élő munkavállalók 41 százaléka tapasztalt munkahelyi diszkriminációt. Míg a munkahelyi előítéletek igen sokrétűek lehetnek, a felmérés szerint a diszkrimináció jelentheti azt is, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyják az alkalmazottak egy bizonyos körének elképzeléseit, igényeit. A fogyatékossággal élő munkavállalók által felvetett -később értékesnek bizonyult- ötletek közel felét a munkahelyi vezetők a kezdeti fázisban elutasították.

Befogadó munkakörnyezetben ez nem fordulhat elő; a vezető figyelembe veszi a különbségeket és a fogyatékosságokat, és értékeli, illetve szívesen fogadja valamennyi munkavállalói kezdeményezést. 

 

A digitális elhanyagolás következményei

A vezetőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy milyen következményekkel jár, ha figyelmen kívül hagyják vagy halogatják a munkahelyen az akadálymentesítést. Már maguknak a vezetőknek is „hozzáférhetőnek”, megközelíthetőnek kell lenniük. Például az akadálymentesítést előnyben részesítő vezetők általában a „nyitott ajtók politikáját” követik, amely ösztönzi a vitákat, értékeli a különböző véleményeket, és bizalmat épít a felek között. Annak ellenére, hogy már ez a fajta megközelíthetőség is pozitív eredményekhez vezethet, a fejlődés nem lesz látható az akadálymentesítési gyakorlatok bevezetése nélkül.

Inkluzivitást elősegítő intézkedések

A vezetésben való hozzáférhetőség elősegíti a befogadó kultúra létrejöttét azáltal, hogy támogatást és átláthatóságot biztosít az alkalmazottaknak. Ha az alkalmazottak inkluzivitást (befogadást) elősegítő munkahelyi képzésen vesznek részt, általánosan csökken egyes dolgozóknak a fogyatékosság nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos szorongása, és csaknem megkétszereződik az összes alkalmazott elégedettségi szintje. Például ilyen az Accenture mentális egészségügyi szövetségesi programja, amely az alkalmazottakat érzékenyíti a mentális betegségben érintett kollégák irányába.

Az átláthatóság pedig azt jelenti, hogy a vezető tájékoztatja az alkalmazottakat az üzleti változásokról, és szívesen veszi a konstruktív visszajelzéseket. Az átláthatóság ugyanakkor a vezetői elszámoltathatóságot is jelenti. A vezetőknek komolyan kell kezelniük azt, amikor az alkalmazottak jelzik számukra azokat a körülményeket, melyek akadályozhatják a hozzáférhetőséget.

Szintén előnyös lehet, ha olyan vezetőket alkalmaznak, mint például a Chief Accessibility Officer (befogadásért és akadálymentesítésért felelős vezető), akinek egyetlen feladata a fogyatékossággal élő munkatársak befogadását elősegíteni. A befogadó irodai kultúrát ápoló vezetők jelenléte és tevékenysége bizonyítottan felére csökkenti a fogyatékosságon alapuló munkahelyi diszkriminációt.

Következtetés

A kutatások azt mutatják, hogy azok a vállalatok, amelyek elősegítik és megvalósítják az akadálymentesítést, az alkalmazottak elkötelezettségének és termelékenységének kulcsfontosságú hajtóerejét képezik. Ennek ellenére a statisztikák azt mutatják, hogy sok helyen az egyes cégeknél lévő szervezeti kultúrának még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy valóban befogadóvá és hozzáférhetővé váljanak.

2021-ben 51 millió különböző akadálymentesítési hibát találtak több mint egymillió honlapon. A vásárlók közel 40 százaléka a nem akadálymentes felületet jelölte meg annak okaként, hogy nem vásárolt az adott webshopon. Sok alkalmazott még mindig arról számol be, hogy olyan fizikai akadályok vannak a munkahelyen, amelyek gátolják a teljesítő-képességüket.

Szerencsére a nagyvállalatok világszerte remek példákat mutatnak be, amelyeket érdemes követniük a munkahelyi akadálymentesítéssel foglalkozó vezetőknek. A L'Oréal például évek óta maximális pontszámot kap a Disability Equality Indexen (amely többek között a fogyatékossággal élők munkahelyi akadálymentesítését követi nyomon). Ezenkívül a Microsoft továbbra is példaértékű szerepet tölt be a kisegítő lehetőségek terén a Fogyatékosságügyi Ösztöndíjával (Microsoft Disability Scholarship), amely a műszaki területen karriert tervező, fogyatékossággal élő középiskolások boldogulását segíti.

A munkahelyi akadálymentesítés fentről kezdődik. Minél több vezető helyezi előtérbe az akadálymentesítést, annál hamarabb élvezhetik a vállalatok, a dolgozók és a fogyasztók a befogadó kultúra előnyeit.


Forrás:

https://www.accessibility.com/blog/how-to-prioritize-accessibility-in-leadership

Egy szervezet vezetője ül egy íróasztalnál.
Vissza