Autifi – hiteles hang az autizmusról

Autifi – hiteles hang az autizmusról


Összefoglaló

"Célunk, hogy az autizmust és az autizmussal élőket, életüket ne a sablonok szerint mutassuk be" - olvasható az autizmust a megszokottól eltérő nézőpontból, autista és neurotipikus személyek beszélgetésein keresztül bemutató kezdeményezés, az Autifi honlapján.

2022. November 29.

 

#autizmus #elfogadás #előítélet #szemléletformálás #példamutatás

Az Autifi 2019 őszén indította el Youtube-on és a Facebookon a podcast csatornáját, ahol adásonként változó, autista és neurotipikus műsorvezetők és vendégek részvételével hétköznapi témákról (munkaerő-piac, párkapcsolat, tanulás stb.) tartanak nyilvános beszélgetéseket, készítenek videókat vagy szöveges tartalmakat az autizmus szemszögéből. A céljuk az információ-megosztás, a szemléletformálás és egy inkluzív kommentelői közösség létrehozása.

„Új hang szól az autizmusról, hogy egy kicsit megint többen tudhassanak rólunk.” – vallják az Autifi tagjai. „Csoportunk 2019-ben alakult az autizmus társadalmi reprezentációjában és érdekvédelmében már más szervezeteknél évek óta dolgozókból és a területre most érkező munkatársakból, autistákból és neurotipikus, azaz nem autista személyekből vegyesen. Célunk, hogy az autizmust és az autizmussal élőket, életüket ne a sablonok szerint mutassuk be, segítve ezzel egy racionálisabb kép kialakulását a társadalomban.”

Választott műsorformájuk a podcast, ami tulajdonképpen egy előre rögzített adású, online elérhető rádiót jelent a Facebookra, vagy Youtube-ra feltett, bármikor visszanézhető videók formájában. Az Autifi megszületéshez az vezetett, hogy úgy érezték, hogy bár ma már sok olyan internetes felület van, amelyeken keresztül az autizmus kellő figyelmet kap, a paletta mégsem teljes. Úgy vélték: ez az állapot megérdemli, hogy egy egészen más megközelítésből is alaposabban megismertessék. „Beszéljünk azokról a dolgokról, amik sok embert érdekelnek és érintenek – mint azt tesszük nap, mint nap – hiszen ezek által láthatjuk majd igazán, mit is jelent a más nézőpont, gondolkodás.” – hangsúlyozzák. „Ezeken keresztül ütközik ki az, hogy sokszor az autizmus spektrumon élők különbözőségükben is hasonlóak, vagy hasonlóságukban is különbözőek a társadalom többségét adó, neurotipikus embertársaikhoz képest.”

Első, 2019-es adásuk keretében a Munka világát és az autizmus kapcsolatát járták körül:

 

Az Autifi csapata jelenleg 5 főből áll, akik között vannak autizmussal élő és neurotipikus személyek is:

Bemutatkozásuk keretében Egle Botond kiemeli, hogy „a podcast előadásaikon szeretnék, hogy minél többen megismerhessék ezeket a rendkívül sokféle, érdekes embereket, akiket ez az állapot egyaránt érint.” Maronics Lilla úgy jellemzi a tevékenységüket, hogy „legkülönfélébb mindennapi témákban párbeszédet teremtünk autisták és neurotipikusok között, a meglátásaink, élményeink és szerteágazó szakmai ismereteink szemléletformáló hatással lesznek vendégeinkre és hallgatóinkra egyaránt, elősegítve ezáltal a különböző agyi behuzalozású emberek közötti megértést és együttműködést.” Karácsony Katalin Elizabet bízik benne: „azzal, hogy jobban megismerjük tőlünk különböző embertársainkat, és megtanulunk közösen dolgozni, egymás mellett élni, segítséget adni és kapni, egy számunkra is kedvezőbb életet élhetünk.„

A 2022-es nyári, országos turnéjuk hat helyszínén a következő témákkal foglalkoztak: életvitelhez és a középiskola utáni útkereséshez kapcsolódó kihívások megoldása; szakmai műhely „Autistabarát-kórház” kialakítására; tanulás és élettávlatok; a kommunikáció kölcsönös akadálymentesítése; a kudarcok és kezelésük, a kudarccal való megküzdés; valamint az autizmus és a barátság, a barátok keresése személyes és online térben, közösségi élmények jelentősége.

Forrás:
https://autifi.hu/
https://www.facebook.com/autifi/
https://www.youtube.com/@autificsoport/videos
https://aosz.hu/oktoberben-erkezik-az-autifi/

 

 

 

A képen nyilvános podcast beszélgetés zajlik - HIROS.HU
Vissza