Angel Giuffria, a bionikus alkart használó színésznő

Angel Giuffria, a bionikus alkart használó színésznő


Összefoglaló

Angel Giuffria volt az első csecsemő, aki az izmainak elektromos jeleit felhasználó alkarprotézist kapott, illetve felnőtt korában sikeres színészi karrierbe kezdett művégtaggal élő személyként, elsőként a világon. A Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karán tartott előadást a végtagimplantátumok technológiai újításairól, és beavatta a hallgatóságot abba is, hogy mekkora tapasztalata van ezen a téren, hiszen egész kiskorától kezdve tesztelhette a legújabb protézismodelleket.

2022. April 26. https://hvg.hu/

 

 

A bionika egy viszonylag új, több szakterületet is összefogó tudományág, amelynek célja a természetben kifejlődött mechanizmusok átültetése a műszaki gyakorlatba. A bionikus művégtagok esetében a technológiai fejlesztések előnyét használhatjuk az emberi test hiányosságainak kiküszöbölésére, illetve funkcióinak kiterjesztésére. Mint ahogy a technológia legtöbb területe, ez a szegmens is robbanásszerűen fejlődik.

Angel előadásában elmondta, hogy óriási lehetőség van a technológiai fejlesztésekben, például ilyen az implantálható elektródák használata, amelyek már nem a bőr felszíne alatt helyezkednek el, s ezzel kizárhatóvá válik egy sor zavaró tényező (hőmérséklet változása, izzadás, stb.). Az emberi test funkcióinak kiterjesztése a technológia által egy nagyon izgalmas téma manapság. A művégtagok fejlesztése terén is nagy fejlődésbeli ugrások várhatóak, rengeteg szakember és cég dolgozik ezen a területen, például már multi-artikulációra is alkalmas kezek érhetőek el a gyerekek részére ugyanúgy, mint a felnőtteknek.

 

 

A színésznő saját tapasztalataiba is beavatta az érdeklődőket. Beszélt arról, hogy napjainkban rengeteg fajta kézimplantátum és protézis létezik, de valójában mindenkinek más válik be. A választás is sok mindentől függ, például hogy az adott modell strapabíró, vízálló-e, milyen nehéz, mennyire kényelmes.  Amit most ő használ, azt kifejezetten neki fejlesztették, egyedi mintát is kapott, funkcióit és kinézetét tekintve is nagyon menőnek tartja és viccesen kiborgnak nevezte el. Angelnek nagy tapasztalata van ezen a téren, hiszen már kisbabaként kapott passzív protézist. Édesanyja szerette volna, ha minél előbb megszokja a művégtagot, és később szabadon választhasson, hogy protézissel vagy anélkül szeretne-e élni. 4 hónaposan már myoelektromos kezet kapott, azaz a saját izmaival tudta mozgatni a protézist. Kislányként együttműködő volt és fejlettebb a többi gyereknél, ezért alkalmas volt arra, hogy tesztelhesse a technológiai újdonságokat.

Arra a kérdésre, hogy színészként inkább leplezné-e vagy hangsúlyozná művégtagját, azt a választ adta, hogy ez hangulatfüggő. Van, hogy szívesen mutogatja az egyedi protézisét, de néha csak szeretne beleolvadni a tömegbe.


A teljes cikk elolvasható az alábbi oldalon:
https://m.hvg.hu/tudomany/20220416_interju_angel_giuffria_szineszno_kiborg_bionikus_kez_muvegtag?fbclid=IwAR2Z0_pGm13PdGZ2Hnxla83zmzsHjELMd8JRsSoT9rixFJj-XBQISY8eEiE
 

Egy hölgy művégtaggal.
Vissza