A munka ünnepe

A munka ünnepe


Összefoglaló

Május 1-je a munka ünnepe, amit világszerte szabadnappal ünnepelnek, hogy emlékeztessenek a szakszervzeti mozgalmak által elért szociális vívmányokról és a társadalmi párbeszédről.

2022. May 01. Wikipédia, Instagram, Facebook

 

 

A munka ünnepe a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, a legtöbb országban hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról hivatott megemlékezni. A legtöbb országban május elsején, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában viszont szeptember első hétfőjén ünneplik. Magyarországon 1946 óta nemzeti ünnep május elseje. A rendszerváltás után a munkavállalók szolidaritási napjának „a munka ünnepe” elnevezése maradt meg. A világ országainak túlnyomó többségéhez hasonlóan Magyarországon jelenleg is hivatalos ünnep ez a nap.

A munka, mint az ünnep tárgya az Érték Vagy! Portál tevékenységének alapját is jelenti, ugyanis a Portál létrehozásának és működtetésének célja, a küldetésünk az, hogy minden dolgozni akaró ember megtalálja a számára megfelelő lehetőségeket a munka alapú társadalomban, köztük az egészségkárosodással élők is. Emellett a gazdasági növekedés és a munkaerő-piaci konjunktúra eredményeiből a megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő emberek is széles körben részesüljenek azzal, hogy egészségi állapotuknak megfelelő, értékteremtő munkát tudjanak végezni, ha állapotuk engedi a munkavállalást és szeretnének elhelyezkedni.

 

Magyarország Kormánya így köszöntötte a munka ünnepét:

 

 

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet megemlékezése a munka ünnepéről:

 

Az ILO a kis videóban arra hívja fel a figyelmet, hogy a munka változó világában a #tisztességes munkalehetőségek kulcsfontosságúak a válságból való emberközpontú kilábalás biztosításához.

Emberek egy irodában
Vissza