A SignCodersnél siket és hallássérült szakemberek építik a jövőt

A SignCodersnél siket és hallássérült szakemberek építik a jövőt


Összefoglaló

A SignCoders egy magyar szoftverfejlesztő startup vállalkozás. Ez a tény már önmagában is elismerésre ad okot, ám valójában sokkal több ennél: követésre méltó példája a befogadó munkahelyeknek. Egyik fő céljuk, hogy IT területen lehetőséget adjanak siket és nagyothalló munkavállalóknak. Cikkünk a Hír TV Radar című műsorának riportja alapján készült.

2022. November 10.

 

#hallássérült#nyílt munkaerőpiac #szemléletformálás#jó gyakorlat#sikertörténet

A KSH adatai szerint 2016 –ban 52410 nagyothalló és 7971 siket élt Magyarországon, ugyanakkor a szakértői vélemények alapján a lakosság 10%-a lehet érintett. Ahhoz, hogy ők is a hallókéhoz hasonló feltételekkel tudjanak munkát keresni és belépni egy munkahelyre, át kell hidalni a kommunikációs akadályokat. 

A SignCoders kiváló példája annak, hogy hogyan lehet lehetőséget adni a siket és nagyothalló jelentkezőknek, illetve felépíteni egy sikeres céget úgy, hogy az összes ott dolgozó (halló vagy sem) hozzáadott értéke maximális elismertséget kapjon.

Az egyik alapító, Dr. Károlyi Antal hallóként maga is tanulja a jelnyelvet. A cég honlapján olvasható beszámolójában megosztja, hogy a legtöbb hallássérült nem tartja magát fogyatékos személynek; inkább mint egy, a hagyományostól eltérő nyelvi közösség tagjának érzi magát. Ez egy óriási nézetbeli különbség a megszokotthoz képest, mert hiányzik belőle a negatív asszociáció. A cégen belül is ezt vallják, és eszerint igyekeznek olyan kommunikációs helyzeteket teremteni, melyekben mindenki komfortosan érezheti magát. Általános céljuk, hogy áthidalják a kommunikációs problémákat a hallók és nem hallók között, hiszen munkájuk során sokszor kell tárgyalni, megbeszélést tartani. 

A HÍR Tv Radar című műsorában Lábszki Anna webdesigner elmondta, hogyan érzi magát ebben a környezetben: „Ezen a munkahelyen semmilyen szinten nem vagyok hátrányos helyzetű, sőt, egy nagyon is megbecsült munkaerőként dolgozom itt”.

 

Falkus Zoltán webfejlesztő pedig korábban a SINOSZ-nál dolgozott videóvágóként, jelnyelvi oktatóként, ezt követően váltott a webfejlesztésre. Mindig is startup cégnél szeretett volna dolgozni, de korábban úgy gondolta, erre soha nem lesz lehetősége. Majd csatlakozott a SignCoders csapatához, és megtalálta a számítását.

Herczeg Erik, a SignCoders társalapítója maga is hallássérült. A riportban megosztotta, korábban milyen akadályokba ütközött a munkakeresés folyamán. 15 beadott pályázatára mindössze 3 válasz érkezett a munkaadóktól, tehát a legtöbben nem egyszerűen elutasították, még csak reagálásra sem méltatták. Hogy ennek oka volt-e hallássérült státusza, már soha nem derül ki.

Segítséget jelenthet:

  • A KONTAKT tolmácsszolgálat egy országos lefedettségű videó-tolmácsolási rendszer.
  • Az állam által biztosított jelnyelvi tolmácsszolgáltatás évi 120 óra erejéig ingyenesen vehető igénybe minden érintett számára.

Ön tudta? November 9. a magyar jelnyelv napja
A hazánkban élő kb. 60 ezer siket és nagyothalló ember anyanyelve a magyar jelnyelv. Magyarországon 2017 óta létezik a magyar jelnyelv napja, melyet a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége kezdeményezett. A magyar jelnyelv használatáról szóló 2009. évi CXXV. törvény ezen a napon született meg, s ennek fontosságára igyekeznek felhívni a figyelmet. A törvény későbbi módosításainak eredményeképpen 2021 óta államilag elismert nyelvvizsga is tehető jelnyelvből, a jelnyelvi tolmács pedig egy külön szakma lett.


Forrás:
www.signcoders.hu
A Hír TV Radar c. műsora
www.sinosz.hu

A kép forrása a SignCoders Facebook oldala

 

 

 

A képen a cikkben szereplő SignCoders dolgozók szerepelnek.
Vissza