A fogyatékossággal élők védelme háborús helyzetben

A fogyatékossággal élők védelme háborús helyzetben


Összefoglaló

Yannis Vardakastanis, az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) elnöke nyílt levélben fordult az érintett európai intézmények vezetőihez, az európai, orosz és ukrán államfőkhöz, valamint a NATO-hoz azzal kapcsolatban, hogy biztosítsák a fogyatékossággal élő személyek védelmét és biztonságát Ukrajnában.

2022. March 02. MTI; https://rehabportal.hu/a-fogyatekossaggal-elok-helyzete-a-valsag-alatt/

 

 

Az eredeti, angol nyelvű közlemény ITT OLVASHATÓ, a MEOSZ honlapján magyar nyelven elérhető levélben a következők olvashatók:

Az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) felszólít minden felet, hogy biztosítsa a fogyatékossággal élő személyek védelmét és biztonságát Ukrajnában, tiszteletben tartva:

  • a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ–egyezményből eredő kötelezettségeiket, különösen az Egyezménynek veszélyhelyzetekre és humanitárius vészhelyzetekre vonatkozó 11. cikket;
  • az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2475 (2019) számú, a fogyatékossággal élő személyek konfliktusban való védelméről szóló határozatát;
  • a nemzetközi humanitárius jogi alapelveket.

Bármely válság– vagy konfliktushelyzetben a fogyatékossággal élő személyeket aránytalanul nagy mértékben fenyegeti magára hagyatottság, az erőszak és a halál, valamint a biztonsághoz, a segélyezéshez és a helyreállítási támogatáshoz való hozzáférés hiánya. A fogyatékossággal élő nők fokozottan ki vannak téve a szexuális erőszak kockázatának, a fogyatékossággal élő gyermekek pedig nagyobb mértékben vannak kitéve a bántalmazásnak és az elhanyagolásnak. A biztonságra és az menekülésre/evakuálásra vonatkozó alapvető fontosságú információ gyakran nem akadálymentes, és maguk az evakuációs központok is ritkán akadálymentesítettek, ami azt jelenti, hogy a fogyatékossággal élő emberek nagyon sokszor magukra maradnak.

Ukrajnában 2,7 millió fogyatékossággal élő személyt tartanak nyilván.

Az országban lévő civil kapcsolataink megerősítették, hogy a fogyatékos emberek helyzete elkeserítő. Kijevben például az óvóhelyek nem akadálymentesek, így a fogyatékossággal élő emberek kénytelenek otthon maradni, és fogalmuk sincs, hová mehetnének biztonságban.

Azok a fogyatékossággal élő emberek, akik intézetben élnek, és akiket már eleve elszakítottak a közösségüktől, annak vannak kitéve, hogy magukra hagyják és elfelejtik őket. Csak Ukrajnában legalább 82 ezer gyermeket különítettek el így a társadalomtól, és nagyon sok fogyatékossággal élő felnőttet tartanak tartósan intézetben.

Felszólítjuk a politikai vezetőket és a válsággal foglalkozó valamennyi humanitárius szereplőt, hogy biztosítsák, hogy a fogyatékossággal élő emberek:

  • férjenek hozzá teljes mértékben minden humanitárius segítséghez;
  • kapjanak védelmet az erőszakkal, a bántalmazással és az elhanyagolással szemben;
  • kapjanak hozzáférhető tájékoztatást a biztonsági és segítségnyújtási protokollokról, az evakuálási eljárásokról és az elérhető támogatásról;
  • férjenek hozzá teljeskörűen az alapvető szolgáltatásokhoz, ideértve a vízellátást és a szennyvízelvezetést, a szociális támogatást, az oktatást, az egészségügyi ellátást, a közlekedést
  • és a tájékoztatást.
  • minden érintettet tartsanak számon és ne hagyják őket magukra; az intézkedések vonatkozzanak a bentlakásos intézetekben élők teljes körére, és az árvaházakban élőkre is; és az áthelyezési vagy evakuálási intézkedések nem kényszeríthetnek még több fogyatékossággal élő személyt arra, hogy ilyen intézetekben éljen.
  • a fogyatékos embereknek az őket képviselő szervezeteken keresztül érdemben részt kell tudni venniük minden humanitárius tevékenységben.


Ezen túl különös figyelmet kell fordítani a leginkább veszélyeztetett személyekre – ideértve a nőket, a gyermekeket, a vak és siketvak személyeket, a pszichoszociális és értelmi fogyatékossággal élő személyeket, valamint a magas támogatási szükségletekkel élő személyeket.

Ma teljes körű konfliktusnak vagyunk tanúi európai földön. Az ukrajnai helyzet eszkalálódásával az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) sürgősen emlékezteti az államokat arra a felelősségükre, hogy biztosítaniuk kell valamennyi fogyatékossággal élő személy védelmét és biztonságát.

Az EDF továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, és kapcsolatban áll partnereivel.

Forrás: MEOSZ

 

Kósa Ádám felszólalása az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament Fejlesztési Bizottsága (DEVE) 2022.03.01 reggelén rendkívüli ülésen hallgatta meg Janez Lenarčič urat, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosát. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője kiemelte:

„A fogyatékossággal élők számára létfontosságú az információáramlás és a menekülési utak akadálymentessége”

A képviselő hangsúlyozta, hogy egyik legfontosabb feladatunk most a fogyatékossággal élők megsegítése, mert a háborús helyzet aránytalan terhet ró rájuk. „Fegyveres konfliktusok esetén a fogyatékkal élő személyek halálozási aránya kettő-négyszerese lehet a társadalom többi részének” – emelte ki Kósa.

„Belegondoltak-e abba, hogy egy siket személy nem hallja a légvédelmi szirénát? Hogy egy kerekesszéket használó nem jut le lépcsőn az óvóhelyre? Hogy egy vak ember hogyan kerül biztonságba?” – sorolta a képviselő. „Mit tesznek annak érdekében, hogy ezeket a kiszolgáltatott személyeket megvédjék?” – tette fel a kérdést a biztosnak Kósa.

Hangsúlyozta, hogy minden élet számít, senkit sem szabad magára hagyni, ezért személy szerint is folyamatos kapcsolatban áll az ukrán határ menti magyarországi civil szervezetekkel és az ukrajnai helyi szervezetekkel is, így közvetlenül értesül róla, hogy mire van szükségük.

Forrás: kosaadam.hu

 

A Máltai Szeretetszolgálat kiemelten készül a speciális igényű menekültek megsegítésére

Az Ukrajnában zajló háború elől menekülő, és annak következményeitől szenvedő emberek támogatását kéri felhívásában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, Kozma Imre atya és a köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita, a szervezet jószolgálati nagykövete – közölte a szolgálat az MTI-vel szombaton.

A felhívásban Kozma Imre atya úgy fogalmaz: “A segítségnyújtásból nem maradhatunk ki. Életeket szeretnénk menteni. Aki ebben az életmentő programban segíteni kíván, ne mulassza el!”
A karitatív szervezet alapítója és vezetője elmondta, a szeretetszolgálat támogatja az Ukrajnában maradt, bajban lévő embereket, ugyanakkor felkészült az ideérkezők fogadására is.

A felhíváshoz Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, a szervezet jószolgálati nagykövete is csatlakozott, azt kérte, aki teheti, csatlakozzon az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek megsegítéséhez azzal, hogy támogatja a Máltai Szeretetszolgálat humanitárius programjait.
A Szeretetszolgálat korábbi közleményében kiemelték: a beregszászi járásban működő Máltai Szeretetszolgálaton keresztül támogatást nyújtanak a településekre érkező családoknak;fokozott figyelmet fordítanak a gyermekek, az idősek, a betegek és a fogyatékos emberek támogatására. A máltai szervezet kifejezetten a speciális igényű menekültek megsegítésére is készül.

Ismertetik, a máltai szervezet az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indított, aki segíteni szeretne, az adomanyozz.hu oldalon online átutalással, vagy a 1350-es adományvonal hívásával megteheti. Közvetlen átutalásokat a 11784009-20200776 számú számlán, külföldről (euróban) érkező befizetést a 11763842-00104881 számlaszámra (IBAN: HU34 1176 3842 00104881 0000 0000 Swift kód: OTPVHUHB) fogadja a Szeretetszolgálat. Aki egyéb felajánlást tenne, vagy kapcsolatba szeretne lépni a Szeretetszolgálat illetékeseivel, a ukranvalsag@maltai.hu e-mail címre írhat.


Forrás: MTI
Forrás: https://rehabportal.hu/a-fogyatekossaggal-elok-helyzete-a-valsag-alatt/
Kép: MTI/Czeglédi Zsolt
 

Tömegben áll egy gyermek.
Vissza