Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Egyszerű ipari foglalkozású (FEOR-08 9310)

 • A foglalkozás rövid leírása

  Az egyszerű ipari foglalkozású személyek általában fizikai természetű tevékenységeket végeznek kézi erővel, mint pl.: gépek, illetve emberek kiszolgálása, anyagok és tárgyak kezelése, kézi anyagmozgatás, rakodás, a munkaterületek tisztítása. Munkájuk egyszerű szerszámok, gépek vagy berendezések használatát is igényelheti. Feladatkörükbe tartozhat még például a bányászok segítése, bányászati gépek karbantartása, tisztítása, utak és szállítóvágatok tisztítása.

 • Betölthető munkakörök

  Csatornatisztító, rozsdamentesítő

 • Készségek és kompetenciák

  Az egyszerű ipari foglalkozásúak esetében meghatározó a jó látás és a fizikai állóképesség, különösen a kézi erő. Egyes esetekben fontos lehet a monotónia tűrése.

 • A foglalkozás jellege

  Álló, gyakran kényszertesthelyzetben, főleg kültérben, védőeszközök alkalmazásával végzett nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés) veszélye. Kedvezőtlen klimatikus viszonyok, hőmérsékleti diszkomfort. Zaj, UV sugárzás, kéz-kar vibráció, áramütés veszélye, porexpozíció (cement, szilikát). Gyakoriak a légúti kórképek (krónikus hörgőgyulladás, COPD, tüdő granulómás és heges elváltozásai), a bőr allergiás megbetegedései. Bontási munkák során előfordulhat a korábban szigetelőanyagként alkalmazott azbeszt expozíciója. Kémiai kóroki tényezők: aszfalt és bitumen expozíciója (policiklikus aromás szénhidrogé-nek), dízel kipufogógázok IARC 1 bizonyosan emberi rákkeltő, az olajok, dízel üzemanyagok IARC 2B lehetséges emberi rákkeltők. Biológiai kóroki tényezők előfordulása lehetséges (bakteriális tüdőgyulladás kockázata). Kézi teheremelés és kényszertesthelyzet fokozza az ízületi, váz- és izomrendszeri betegségek gyakoriságát. Ergonómiai, pszichés és pszichoszociális egészséget érintő kockázatok.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Munkakörtől függően kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben a munkavállaló nem végezhet szabadban munkát.

  Kizáró tényezők:

  • Szabadban munkát nem végezhet

   

  Korlátozhatják olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyekben tartós állás vagy gyakori hajolás, gyaloglás, tárgyak emelése vagy kényszertesthelyzetben végzett vagy egyoldalú, ismétlődő, monoton munkavégzés nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Tartós kényszertesthelyzettel (görnyedés, térdelés, guggolás, előrehajlott vagy egyéb) járó munkát nem végezhet
  • Tartós állómunkát nem végezhet
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Egyoldalú, ismétlődő, monoton mozgást igénylő munkát nem végezhet
 • Fokozott baleseti kockázat

  Baleseti kockázattal járnak olyan állapotok, melyekben jó egyensúlyérzés csökkent vagy fokozott balesetveszéllyel járó vagy nehéz fizikai munka nem végezhető.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Jó egyensúlyérzést igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Nehéz fizikai munkát nem végezhet
  • Fokozottan balesetveszélyes munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, haskörfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrő¬vizsgálatok ajánlottak. Hallásvizsgálat, mellkasröntgen, EKG, laboratóriumi vizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltás: munkakörtől függően kullancs által okozott agyvelőgyulladás, tetanusz, szezonális influenza ellen javasolható.

  Megelőzés: kollektív védelem a balesetek, fizikai, kémiai, biológiai és ergonómiai kóroki tényezők ellen.

  Védőeszközök: munkaruha, védőlábbeli, védőkesztyű, arc, szem, fejvédelem, légzésvédelem, zajvédelem szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Hallássérültek és értelmi sérültek, esetenként autisták funkcióképességüktől függően, azok megfelelő kiegyenlítésével, fejlesztésével láthatják el ezt a foglalkozást. Az egyes munkaköröknél vizsgálni kell a fizikai kompetenciák minőségét, illetve a monotónia tűrését.

 • Munkahelyi adaptáció

  Hallássérültek esetében hallóhurok, hallókészülék biztosítása. Autisták, értelmi sérültek foglalkoztatásakor, a munkaköri betanítás során fontos a feladatok megértetése, a sokoldalú szemléltetés, a munkaműveletek rendszeres megismétlése, technikájának begyakorlása, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, valamint a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása. Szükség szerint mentor beállítása megkönnyítheti a munkahelyi adaptációt.

Vissza