Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Hivatalsegéd, kézbesítő (FEOR-08 9233)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A hivatalsegéd, kézbesítő intézményeken belül és intézmények között, háztartásokba vagy más helyekre küldeményeket, leveleket kézbesít, illetve kisegítői feladatokat lát el.

 • Betölthető munkakörök

  Hivatalsegéd, kerékpáros kézbesítő, küldönc, reklámújság kézbesítő

 • Készségek és kompetenciák

  A hivatalsegéd és kézbesítő számára alapvető a látásképesség, a mozgás és a fizikai kondíció megléte (kézerő, állóképesség). Fontos a megbízhatóság, a pontosság, illetve az ügyfelekkel való kapcsolattartásban a jó kommunikációs készség.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő, gyakran álló, helyváltoztatással járó, néha kényszertesthelyzetben, épületen belül és kívül végzett, könnyű és közepesen nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti sérülés veszélye (esés, sérülés, közlekedés). Kültéri munkavégzés esetén UV expozíció, alkalmanként por inhaláció, rovarcsípés okozta egészségkárosodás kockázata. Kedvezőtlen klimatikus egészségkárosodást okozó hatások. Kézi tehermozgatás esetén a váz- izomrendszer betegségeinek kockázata. A képernyős munkavégzés során szemet, váz- és izomrendszert érintő terhelések. Ülő munkakörökben a megfelelő fizikai aktivitás hiánya a szív-érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázatát növeli. Munkahelyi zaklatás.

 • Lehetséges kórokok

  Kedvezőtlen klimatikus hatások. Képernyős munkahelyek kockázata, ergonómiai, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Fokozott baleseti kockázat

  Hivatalsegéd esetében baleseti kockázattal járnak az olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben nem javasolt a gyakori hajolás, gyaloglás, tárgyak emelése.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása.

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) meg-terhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők.

  A munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munkavégzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, haskörfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrő¬vizsgálatok ajánlottak. EKG, laboratóriumi, légzésfunkciós, mellkasröntgen vizsgálatok ajánlhatók.

  Védőoltások: szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás ellen ajánlható.

  Megelőzés: védőeszköz munkaruha, sapka, kesztyű, védőlábbeli szükségesek. Képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg biztosítása szükséges.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  A fogyatékosság minőségétől és mértékétől függően hallás- és értelmi sérültek láthatják el ezt a munkakört. Mozgásukban korlátozottak a foglalkozás-egészségügyi szolgálat megállapítása alapján foglalkoztathatók.

 • Munkahelyi adaptáció

  A közlekedő utak kijelölésén túl azok begyakoroltatása is lényeges. Hallássérültek foglalkoztatása során biztosítani kell a kommunikációs akadálymentesítést pl. a jó szájról olvasási képességet, melyet az írásban történő feladatkiadás is megkönnyíthet, valamint a hallóhurkok és az ezt kiegészítő hordozható FM rendszer. Értelmi sérültek foglalkoztatása esetén, egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére történő, munkaköri betanítás során, fontos a munkafolyamatok szemléltetése, begyakoroltatása, az új ismeretek (az érintett technológia vagy szolgáltatás egészét figyelembe véve) fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, valamint a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása.

Vissza