Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Szemétgyűjtő, utcaseprő (FEOR-08 9211)

 • A foglalkozás rövid leírása

  Összegyűjti és elszállítja a szemetet és az újrahasznosítható hulladékot az épületekből, kertekből, utcáról, közterületekről és más nyilvános helyekről. Söpri és takarítja az utcákat, parkokat és egyéb közterületeket. Feladata lehet még a hó eltakarítása, hidak lemosása.

 • Betölthető munkakörök

  Fémhulladék-gyűjtő, hóeltakarító munkás, közterület takarító, köztisztasági munkás, rakodó szemétszállító, szemeteskocsin felöntő

 • Készségek és kompetenciák

  A szemétgyűjtő és utcaseprő érzékelési funkcióinál meghatározó a látás. Esetenként fontos lehet a mozgáskoordináció (szemétszállító autón, hidak mosásakor) és a fizikai állóképesség, a hideg, illetve az különböző időjárási viszonyok tűrése (hőség, hideg).

 • A foglalkozás jellege

  Főként álló, helyváltoztatással járó, épületen kívül végzett közepesen nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Balesetek okozta egészségkárosodás lehetősége. Kültéri munkavégzés esetén UV expozíció okozta egészségkárosodás kockázata. Rovarcsípés lehetősége. Kémiai (takarító, fertőtlenítő, rovarirtó szerek, hulladék, szennyvíz) és biológiai kóroki tényezők egészségkárosító hatásának lehetősége. A fizikai, kémiai és biológiai kóroki tényezők fokozhatják daganatos, szív- érrendszeri, idegrendszeri, fertőző, légúti, immun, endokrin, vese, gyomor-bélrendszeri, bőr betegségeinek kialakulását. Kézi teheremelés esetén a váz- és izomrendszer megbetegedéseinek kockázata fokozott.

 • Lehetséges kórokok

  Fizikai, biológiai kóroki tényezők. Kémiai anyagok légúti, szájon és bőrön keresztüli expozíciója. Ergonómiai, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyekben szabadban végzett vagy gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével járó munka végzése nem javasolt.

  Kizáró tényezők:

  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Szabadban munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyekben egyoldalú, ismétlődő, monoton munka végzése nem javasol.

  Korlátozó tényezők:

  • Egyoldalú, ismétlődő, monoton mozgást igénylő munkát nem végezhet
 • Fokozott baleseti kockázat

  Baleseti kockázatot jelentenek az ép hallást vagy fokozott balesetveszéllyel járó munka végzését befolyásoló betegségek és/vagy állapotok.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Ép hallást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Fokozottan balesetveszélyes munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrő¬vizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: hastífusz, hepatitis A, B, tetanusz, szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás ellen javasolt.

  Megelőzés: kollektív védelem a balesetek, fizikai, kémiai és biológiai kóroki tényezők ellen.

  Védőeszközök: munkaruha, védőkesztyű, védőlábbeli, szem, arc, fejvédelem, zajvédelem, légzésvédelem szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Halláskárosodott, értelmi fogyatékos munka¬vállalók alkalmazását biztosíthatja, figyelembe véve akadályozottságukat, annak minőségét és mértékét. Mindkét fogyatékosság típusnál szükség van a figyelemkoncentrációra, a téri tájékozódás képességére.

 • Munkahelyi adaptáció

  A kötelezően előírt védőeszközökön túl a munkafeladatok függvényében fontos térképet biztosítani. Azoknak a hallássérült munkavállalóknak, akik a beszédértés során elsődlegesen nem a hallásmaradványukra és a szájról olvasásra támaszkodnak, a tevékenységek kijelölésekor, a feladatok többszöri megismertetésére célszerű jeltolmácsot alkalmazni. Az értelmi sérültek, egyes egyszerű résztevékenységek (pl.: közterület takarító) elvégzésére történő betanítása során fontos a többszöri ismétlés, a munkafeladatok gyakorlása, egyértelművé tétele, a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása.

Vissza