Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Kályha- és kandallóépítő (FEOR-08 7537)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A kályha- és kandallóépítő az épület szerkezetének és a kémény működésének ellenőrzése alapján a helyiségek fűtésére használatos szilárd-, gáznemű fűtőanyaggal, illetve elektromos árammal működő cserépkályhák, kandallók, kemencék, sparhertek építését, átrakását, átépítését és karbantartását végzi.

 • Betölthető munkakörök

  Cserépkályha- és kandallóépítő, cserépkályha-építő, cserépkályha-készítő, cserépkályhás, kályhahézagoló és -letisztító, kályhás, kandallóépítő

 • Készségek és kompetenciák

  A kályha- és kandallóépítők számára meghatározó a jó fizikai állóképesség és a jó látás/térlátás. Kompetenciái közé tartozhat a szervezőkészség, a pontosság, a modellalkotás, az esztétikai érzék, esetenként a monotónia jó tűrése.

 • A foglalkozás jellege

  Álló, térdelő, guggoló, gyakran kényszertesthelyzetben, beltérben, védőeszközök alkalmazásával végzett, közepesen nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, áramütés, omlás, közlekedés). Zaj, kéz-kar vibráció, áramütés veszélye. Porexpozíció (cement, samott, kőpor). Az ágazati tevékenység és az alkalmazott anyagok daganatok, szív- és érrendszeri, légúti, bőr, idegrendszeri, gyomor-bél, vese, immun, endokrin és érzékszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát fokozzák. Gyakoriak a légúti kórképek /krónikus hörgőgyulladás, COPD, tüdő granulómás és heges elváltozásai, a tüdőrák/, a bőr allergiás megbetegedései, a szilikózis kockázata. Kézi teher-emelés és kényszertesthelyzet fokozza az ízületi, váz- izomrendszeri betegségek gyakoriságát. Az ágazatra jellemző kórképek: allergia, kontakt bőrgyulladás, zajexpozíció okozta halláskárosodás, kéz-kar vibrációs betegség, szilikózis és egyéb porbelégzési betegségek, tüdő-rák.

 • Lehetséges kórokok

  Fizikai, kémiai, biológiai kóroki tényezők. Ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak az olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben a jó látás sérült vagy a tartós kényszer testhelyzettel járó munka végzése nem javasolt.

  Kizáró tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós kényszertesthelyzettel (görnyedés, térdelés, guggolás, előrehajlott vagy egyéb) járó munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák az olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével járó munka nem végezhető.

  Korlátozó tényezők:

  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
 • Fokozott baleseti kockázat

  Baleseti kockázatot növelik a jó egyensúlyérzést befolyásoló állapotok.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Jó egyensúlyérzést igénylő munka végzésére nem alkalmas
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak. Hallásvizsgálat, mellkasröntgen, EKG, laboratóriumi vizsgálatok ajánlottak

  Védőoltások: tetanusz, szezonális influenza, Bakteriális tüdőgyulladás elleni védőoltás javasolt.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai, biológiai, ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, berendezések, gépek, eszközök tervezése).

  Védőeszközök: légzésvédelem, védőruha, védőkesztyű, védőlábbeli, arc, szem és fejvédelem, zajvédelem szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Elsősorban hallássérült munkavállalók és enyhén értelmi fogyatékosok számára ajánlott foglalkozás, esetenként olyan látássérült személy is alkalmazható, akinek a térlátása ép. A munkafolyamatban elfoglalt helyük és szerepük függ a meglévő kompetenciáiktól, akadályozottságuk minőségétől.

 • Munkahelyi adaptáció

  A kötelezően előírt védőeszközök mellett speciális eszközök, berendezések beszerzésével biztosítható munkavégzésük. A hallássérült munkavállaló esetében, ha gépet használ (elektromos samott-vágó és csempevágó), legyenek olyan fényjelzések, amelyek a meghibásodást közvetíti számára. Prevenciós jelleggel „szék nélküli szék” exoskeleton, amely munkanadrágra húzható, kimerevíthető, könnyűsúlyú váz. Ez a sok állást vagy guggolást igénylő folyama-tokban segíti a póz megtartását.

Vissza