Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Kőműves (FEOR-08 7511)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A kőműves az épületek, építmények alapozási, falazási, vakolási, homlokzatalakítási, illetve bontási, javítási és felújítási munkálatait végzi. Feladatai többek között az alapozás és a munkaállványozás, válaszfalak, födémek, lépcsők, nyílászáró és egyéb szerkezetek, szellőzők, hangszigetelők elhelyezése, homlokzatkészítés, padló- és falburkolatok, tetők hőszigetelése. Továbbá padlóburkolatok készítése, kő-, tégla- és egyéb burkolatok rakása, lábazat készítése, csempeburkolás, falak építése, tatarozás, épületelemek, szerelvények elhelyezése és szerelése, épületek belső és külső díszes felületeinek készítése.

 • Betölthető munkakörök

  Betonozó, beton-összeillesztő kőműves, díszítő kőműves, építményvakoló kőműves, épület- és építményzsaluzat-szerelő, épületfalazó kőműves, falazó kőműves, födémgerenda- tálca- és béléstest-elhelyező, gázkémény készítő, gépi vakoló, gyárkéményépítő kőműves, karbantartó kőműves, kazán- és kemenceépítő kőműves, kemenceépítő, kéményépítő kőműves, klinkertégla lerakó, tűzállófalazat-készítő kőműves, vakoló kőműves

 • Készségek és kompetenciák

  A kőműves foglalkozáshoz szükséges a jó látás (térlátás), a jó hallás és a megfelelő kommunikáció, a képi információk feldolgozásának képessége. Fontos a felelősségérzet, a szervezőkészség, a gyors döntéshozatal képessége, a fizikai állóképesség, esetlegesen a stressz jó tűrése. Magasban nem szédülhet.

 • A foglalkozás jellege

  Álló, gyakran kényszertesthelyzetben, főleg kültéren, magasban, védőeszközök alkalmazásával végzett igen nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Igen jelentős a baleseti egészségkárosodás veszélye (esés, zuhanás, leeső tárgyak, szerszámok okozta sérülések, szúrt, vágott, roncsolt sérülések, közlekedés). Kedvezőtlen klimatikus viszonyok, hőérzeti diszkomfort. Zaj, UV sugárzás, kéz-kar vibráció, áramütés veszélye és porexpozíció (cement, szilikát). Az ágazati tevékenység és az alkalmazott anyagok légúti, bőr, és érzékszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát fokozzák. Gyakoriak a légúti kórképek /krónikus hörgőgyulladás, COPD, tüdő granulómás és heges elváltozásai/, bőr allergiás megbetegedései. Előfordulhat a korábban szigetelő anyagként alkalmazott azbeszt expozíciója (épületek bontásánál) okozta azbesztózis, mezotelióma és tüdőrák kialakulásának kockázata. Aszfalt és bitumen expozíciója (policiklikus aromás szénhidrogének). Biológiai kóroki tényezők előfordulása lehetséges (bakteriális tüdőgyulladás pneumónia kockázata). Kézi teheremelés és kényszertesthelyzet fokozza az ízületi, váz és izomrendszeri betegségek gyakoriságát. A kőművesek között előfordulhatnak az UV sugár expozíció okán kialakuló bőrdaganatok, allergia, kontakt bőrgyulladás, zajexpozíció okozta halláskárosodás, kéz-kar vibrációs betegség, szilikózis és egyéb porbelégzési betegségek.

 • Lehetséges kórokok

  Fizikai, kémiai, biológiai kóroki tényezők. Ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kórokok, pszichés megterhelés.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak a jó látást lehetetlenné tevő betegségek és/vagy állapotok vagy amelyekben tartós kényszer testhelyzettel járó vagy tartós állómunka nem végezhető.

  Kizáró tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós kényszertesthelyzettel (görnyedés, térdelés, guggolás, előrehajlott vagy egyéb) járó munkát nem végezhet
  • Tartós állómunkát nem végezhet

   

  Korlátozzák a jó egyensúlyérzést befolyásoló betegségek és/vagy állapotok vagy melyekben gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével járó, fokozott figyelmet igénylő vagy szabadban végzett munka nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó egyensúlyérzést igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet
  • Szabadban munkát nem végezhet
 • Fokozott baleseti kockázat

  Fokozott baleseti kockázatot jelentenek olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyekben fokozott baleset veszéllyel járó munka nem javasolt.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Fokozottan balesetveszélyes munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak. Hallásvizsgálat, mellkasröntgen, EKG, laboratóriumi vizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: kullancscsípés által okozott agyvelőgyulladás, tetanusz, szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás ellen javasolt.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai, ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, berendezések, gépek, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtés, fűtés tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszközök: munkaruha, lezuhanás elleni védelem, védőlábbeli, védőkesztyű, szem-, arc-, fejvédelem, légzésvédelem, zajvédelem szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  A kőműves elsősorban hallássérült munkavállalók és enyhén értelmi fogyatékosok számára ajánlott foglalkozás, esetenként olyan látássérült személy is alkalmazható, akinek a térlátása ép. A munkafolyamatban elfoglalt helyük és szerepük függ a meglévő kompetenciáiktól, akadályozottságuk minőségétől. Fontos lehet, hogy csapatban dolgozzanak, folyamatos kontrollal.

 • Munkahelyi adaptáció

  A kötelezően előirt védőeszközök mellett speciális eszközök, berendezések beszerzésével biztosítható munkavégzésük. A hallássérült munkavállaló esetében, ha gépet használ (például betonkeverő) legyenek olyan fényjelzések, amelyek a meghibásodást közvetítik számára. Prevenciós jelleggel „szék nélküli szék” exoskeleton, alkalmazható, amely munkanadrágra húzható, kimerevíthető, könnyűsúlyú váz. Ez a sok állást vagy guggolást igénylő folyama-tokban segíti a póz megtartását.

Vissza