Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Cipész, cipőkészítő, -javító (FEOR-08 7217)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A cipész, cipőkészítő, -javító nagyüzemi keretek között vagy egyedi méret után, a vevő kívánsága szerint bőrből vagy műbőrből cipőket, szandálokat, csizmákat készít, valamint javítást, felújítást, átalakítást, lábra-igazítást végez. Feladata a termelés technológiai irányítása az anyagok beszerzésétől − a minta- és a késztermék előállításán keresztül − a termék tárolásáig, értékesítéséig.

 • Betölthető munkakörök

  Cipész, cipőkészítő, -javító; cipőfelsőrész varró; cipőfelsőrész-készítő, cipőjavító; csizmadia; ortopédiai cipész; ortopédlábbeli-készítő; papucskészítő; színházi cipész

 • Készségek és kompetenciák

  A foglalkozás szempontjából meghatározó a jó látás (a fejlett szemmérték és arányérzék), a kézügyesség, az esztétikai- és formaérzék. Fontos a figyelem¬koncentráció és a felelősségérzet.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő és álló, gyakran kényszertesthelyzetben, épületen belül végzett közepesen nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, szúrt, vágott, roncsolt sérülések, közlekedés). Elektromechanikus gépek alkalmazása esetén zaj, kéz-kar vibráció (cipész vibrációs betegség) és elektromágneses sugárzás egészségkárosító hatásai. (nagyüzemi termelés esetén). Egyes, a munkavégzés során alkalmazott kémiai anyagok daganatok és kardiovaszkuláris, légúti, idegrendszeri (cipész- n-hexán neuropátia), érzékszervi, gyomor-bélrendszeri, endokrin, immun, vese- és bőrbetegségek kialakulásának kockázatát fokozhatják. A cipőkészítők között fokozottan előforduló daganatos betegségek: orrmelléküregek, tüdő, hólyag daganatok és vérképzőrendszeri, nyirokrendszeri daganatok, így akut mieloid leukémia (ultrafinom bőr por, festékek, oldószerek inhalációs expozíciója és együttes daganatkeltő hatásai). Biológiai kóroki tényezők okozta megbetegedések lehetősége. A kényszertesthelyzetben végzett munkavégzés fokozza váz- izomrendszeri betegségek kialakulási gyakoriságát. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya és ülő munkavégzés esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik. A foglalkozást az IARC 1 biztosan emberi rákkeltő csoportba sorolja (a bőripari tevékenységek közül itt a legnagyobb a daganatos betegségek előfordulási kockázata). Jellemző a kontakt és szisztémás allergiás kórállapotok előfordulása.

 • Lehetséges kórokok

  Fizikai, kémiai és biológiai kóroki tényezőkkel történő expozíció. Ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben tartós ülőmunka nem végezhető.

  Kizáró tényezők:

  • Tartós állómunkát nem végezhet

   

  Korlátozóak az ép színlátást befolyásoló betegségek és/vagy állapotok.

  Korlátozó tényezők:

  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
 • Fokozott baleseti kockázat

  Fokozott baleseti kockázatot jelentenek az olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben a fokozott figyelem kifejtése vagy a jó egyensúlyérzés nehezített.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Jó egyensúlyérzést igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet

   

  Jelentősen befolyásolják a szellemi, fizikai teljesítőképességet, az érzékszervek működését és a kommunikációt érintő állapotok.

 • Prevenciós előírások és javaslatok

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, haskörfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrő¬vizsgálatok ajánlottak. EKG, mellkasröntgen és laboratóriumi vizsgálatok javasoltak.

  Védőoltások: tetanusz, szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás ellen ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai, ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, eszközök tervezése).

  Védőeszközök: munkaruha, szem, arc védelme, légzésvédelem, zajvédelem szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Mozgás-, hallás- értelmi sérült, estenként autista személyek által végezhető tevékenység, amely a fogyatékosság típusának és meglévő kompetenciáinak figyelembevételével, megfelelő módosításával segíthető elő. Különösen fontos, hogy nagyobb időt kell biztosítani az értelmi sérültek és az autisták számára a munkafolyamatok betanítása során, a munkaszerve-zésben az ismétlődő feladatok átadására.

 • Munkahelyi adaptáció

  A közlekedő utak, szociális helységek fizikai akadálymentesítése során figyelembe kell venni a fogyatékosság típusát. Általánosságban is fontos, hogy szöveges feliratok kellő betűnagysággal, jól értelmezhetők, egyértelműek legyenek. A tevékenységhez szükséges a természetes, illetve a szórt fénnyel való megvilágítás. Az értelmi fogyatékos és az autista munkaválla-ló mellé célszerű mentort biztosítani. Ügyelni kell a foglakozáshoz kapcsolódó bútorzatok jó ergonómiai kialakítására.

Vissza