Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Bőrdíszműves, bőröndös, bőrtermék készítő, -javító (FEOR-08 7216)

 • A foglalkozás rövid leírása

  E foglalkozás betöltője meghatározott technológia, szabás- és dolgozóminta alapján bőrből és műbőrből, textilanyagból használati tárgyakat, ruházati kiegészítőket, lovas felszereléseket, és egyéb bőrtermékeket készít, illetve javít. Elvégzi a termékgyártás általános és speciális műveleteit. Különböző alaptechnológiákat (vágott, behajtott, ellentétesen behajtott, varrásvédős, kanalas, formaalakító) alkalmaz.

 • Betölthető munkakörök

  Bőr ajándéktárgy készítő, bőr hátizsák készítő, bőr kulcstartó-készítő, bőrárujavító, bőrdíszmű-összeállító, bőrdíszmű szabász, bőrdíszmű tűző, bőrlabdavarró, bőrtáskavarró, bőrtermékkészítő, bőrtok-készítő, kézműves (bőr), köténykészítő (bőrből), lószerszámkészítő, óraszíjkészítő, ostorszíjkészítő, pórázkészítő, szíjgyártó, táskajavító és -készítő (bőrből), tímár

 • Készségek és kompetenciák

  A bőrdíszműves jellegű munkakörökben jó látás és jó manuális készségek szükségesek a foglalkozás gyakorlásához. Személyes kompetenciáiban fontos lehet az esztétikai érzék, a harmónia, türelem, esetenként (főként tömeggyártás-jellegű termelési folyamatok esetében) a monotónia tűrése.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő és álló, gyakran kényszertesthelyzetben, épületen belül, műhelyben, védőeszközök alkalmazásával végzett, közepesen nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, szúrt, vágott, roncsolt sérülések, közlekedés). Elektromechanikus gépek alkalmazása esetén zaj, kéz-kar vibráció és elektromágneses sugárzás egészségkárosító hatásai. Egyes, a munkavégzés során alkalmazott kémiai anyagok daganatok és szív- érrendszeri, légúti, idegrendszeri, érzékszervi, gyomorbélrendszeri, immun, endokrin, vese- és bőrbetegségek kialakulásának kockázatát fokozhatják. A kényszertesthelyzetben végzett munkavégzés fokozza váz- izomrendszeri betegségek kialakulási gyakoriságát. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcsere betegség, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik. Biológiai kóroki tényezőkkel történő expozíció és egészségkárosodás lehetséges (Aspergillus niger, Penicillus glaucum (Rhodotorula, Cladosporium, Torulopsis fajok). Ergonómiai, pszichés és pszichoszociális egészséget érintő kockázatok. A foglalkozást az IARC 3. kategóriába, azaz nem klasszifikálható rákkeltők közé sorolta. Jellemző kontakt és szisztémás allergiás kórállapotok előfordulása. A bőripari ágazatban gyakoribb az orrmelléküreg, tüdő-, here-, lágyrész-, hasnyálmirigy-, hólyagrák előfordulása.

 • Lehetséges kórokok

  Fizikai, kémiai és biológiai kóroki tényezőkkel történő expozíció. Ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Korlátozóak olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyek a jó látást vagy az ép színlátást befolyásolják, melyekben nem végezhető tartós ülőmunka vagy gyakori hajolás, gyaloglás, tárgyak emelése vagy melyekben nem javasolt vegyi anyagokkal végzett munka.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Tartós ülőmunkát nem végezhet
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Vegyi anyagokkal munkát nem végezhet
 • Fokozott baleseti kockázat

  Baleseti kockázattal jár a jó egyensúlyérzés hiánya.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Jó egyensúlyérzést igénylő munka végzésére nem alkalmas

   

  Jelentősen befolyásolják a szellemi, fizikai teljesítőképességet, az érzékszervek működését és a kommunikációt érintő állapotok.

 • Prevenciós előírások és javaslatok

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, haskörfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak. EKG, mellkasröntgen és laboratóriumi vizsgálatok javasoltak.

  Védőoltások: tetanusz, szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás ellen ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai, biológiai, ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, eszközök tervezése).

  Védőeszközök: munkaruha, szem, arc védelme, légzésvédelem, zajvédelem szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Mozgás-, értelmi- hallássérült, estenként autista személyek által végezhető tevékenység, amely a fogyatékosság típusának és meglévő kompetenciáinak figyelembevételével, megfelelő módosításával segíthető elő. Különösen fontos, hogy hosszabb időt kell biztosítani az értelmi sérültek és az autisták számára a munkafolyamatok betanítása során, a munkaszerve-zésben az ismétlődő feladatok betanulásának biztosítására.

 • Munkahelyi adaptáció

  A közlekedő utak, szociális helységek fizikai akadálymentesítése során figyelembe kell venni a fogyatékosság típusát. Általánosságban is fontos, hogy a szöveges feliratok kellő betű-nagysággal, jól értelmezhetők, egyértelműek legyenek. A tevékenységhez szükséges a természetes, illetve a szórt fénnyel való megvilágítás. Lényeges, hogy a munkafolyamatok betanítására hosszabb időt kell szánni, különösen a használtban lévő gépek és szerszámok (harang-késes vékonyító gép, karos varrógépek, lyukasztók, vékonyító kések, varró árak) miatt. Az értelmi fogyatékos és az autista munkavállaló mellé célszerű mentort biztosítani.

Vissza