Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Manikűrös, pedikűrös (FEOR-08 5213)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A manikűrös és a pedikűrös diagnosztizálja, ápolja, vágja és festi a kéz- és lábkörmöt, műkörmöt épít (ragasztó felvitele, műköröm illesztése és alakra vágása, finomigazítása és díszítése, lakkozása), kezeli a bőrkeményedéseket, körömbenövéseket, tyúkszemeket. Mechanikus és elektronikus gépeket, berendezéseket használ.

 • Betölthető munkakörök

  Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

 • Készségek és kompetenciák

  Kézügyesség, jó kommunikációs készség, felelősségérzet, az esztétikai érzék, az empátia és az egészségtudatosság. Jó fizikai állóképesség.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő, gyakran álló, kényszertesthelyzetben, épületen belül végzett könnyű fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti sérülések (esés, szúrt, vágott sérülések, közlekedés) lehetősége. Biológiai kóroki tényezők egészségkárosító hatása lehetséges (kezek és körmök bakteriális, gombás, allergiás betegségei). A statikus testhelyzet és a kényszer testtartás fokozza a váz- izomrendszer betegségeinek kialakulásának kockázatát. Alsó végtagi visszeresség kockázata. A több műszakban végzett tevékenység kedvezőtlen pszichoszociális hatása. A dinamikus fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik. Munkahelyi zaklatás.

 • Lehetséges kórokok

  Biológiai kórokok; ergonómiai, pszichés. Ergonómiai, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak a jó látást vagy ép színlátást nehezítő olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyekben fokozott figyelmet igénylő vagy tartós ülőmunka nem végezhető.

  Kizáró tényezők:

  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós ülőmunkát nem végezhet
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák azon betegségek és/vagy állapotok, melyekben vegyi anyagokkal végzett munka nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Vegyi anyagokkal munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: szezonális influenza és bakteriális tüdőgyulladás ellen ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem (helyiségek, berendezések, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtő/fűtő rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszközök: munkaruha, védőlábbeli szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  A foglalkozást hallássérültek és enyhe fokú mozgássérült személyek is gyakorolhatják. Szükséges hozzá a megmaradt funkcióképességek vizsgálata, az alapvető gyakorlati tudás, illetve a betaníthatóság.

 • Munkahelyi adaptáció

  A munkaterület fizikai akadálymentesítése során szükség lehet a munkát segítő speciális kialakítású görgőkkel ellátott, igény szerint állítható magasságú, megfelelő dőlésszögű háttámlájú székre, illetve kezelőágyra. Hallásvesztés mértékének megfelelő eszközök (audió-vizuális akadálymentesítés, piktogramok, egyéb jelzések, FM vezeték nélküli kommunikációs technológia) beállítására. A gerinc kímélése érdekében háttámaszos exoskeleton alkalmazása is javasolható (ez a mesterséges külső váz segíti a hát megfelelő tartását és csökkenti a gerincre és hátizmokra eső terhelést hajolás közben).

Vissza