Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Postai szolgáltató (kézbesítő, válogató) (FEOR-08 4135)

 • A foglalkozás rövid leírása

  Postai levél-, csomag- és pénzküldeményeket átvesz, rendez, nyilvántartásba vesz, kézbesít, válogat és egyéb kapcsolódó feladatokat lát el.

 • Betölthető munkakörök

  Betanított kézbesítő, hírlapkézbesítő, járatindító (postai), járatos (postai), kézbesítő (postai), küldeményfeldolgozó, levélfutár, mobilposta-kezelő, postai kézbesítő, postázógép-kezelő, számítógépes csomagfeldolgozó, újságkihordó

 • Készségek és kompetenciák

  Alapvető a jó látás, a megbízhatóság, az osztályozás és a rendszerezés kompetenciája. A munkatevékenység jellemzőiből adódóan fontos a monotónia tűrése.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő, gyakran álló, helyváltoztatással járó, néha kényszertesthelyzetben, épületen belül és kívül végzett, könnyű és közepesen nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, állati harapás,) lehetséges. Kerékpár használat a közlekedési baleseti sérülés veszélyét fokozza. Kültéri munkavégzés esetén UV expozíció, alkalmanként por inhaláció okozta egészségkárosodás kockázata. Kedvezőtlen klimatikus egészségkárosodást okozó hatások. Kézi tehermozgatás esetén a váz- és izomrendszer betegségeinek kockázata. A képernyős munkavégzés során szemet, váz- és izomrendszert érintő terhelések. Ülő munkakörökben a megfelelő fizikai aktivitás hiánya a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázatát növeli. Munkahelyi zaklatás.

 • Lehetséges kórokok

  Kedvezőtlen klimatikus hatások. Képernyős munkahelyek kockázata, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak a jó látást érintő azon betegségek és/vagy állapotok, amelyekben fokozott figyelmet igénylő, gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével járó vagy vibrációval járó vagy szabad végzett munka nem javasolt.

  Kizáró tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet
  • Kéz- és karvibrációval járó munkát nem végezhet
  • Egésztest-vibrációval járó munkát nem végezhet
  • Szabadban munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák a jó egyensúlyérzést érintő betegségek és/vagy állapotok, melyekben zajos munkahelyen, zárt, szűk térben vagy változó hőmérsékletű munkahelyen történő munkavégzés nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó egyensúlyérzést igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Zajos munkahelyen munkát nem végezhet
  • Változó hőmérsékletű munkahelyen munkát végezhet
  • Zárt, szűk térben és/vagy föld alatti munkahelyen munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) megterhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők.

  A munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munkavégzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak. EKG, laboratóriumi, légzésfunkciós, mellkasröntgen vizsgálatok ajánlhatók.

  Védőoltások: szezonális influenza és bakteriális tüdőgyulladás elleni védőoltás.

  Megelőzés: Kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai és ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, berendezések, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtő/fűtő rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszközök: munkaruha, fejvédelem (sapka), védőlábbeli szükségesek. Képernyő előtti munkavégzéshez szükséges éleslátást biztosító szemüveg használata.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Mozgás- és hallássérült személyek, esetenként autista munkavállalók alkalmazhatók e foglalkozás keretében. A munkafeladatok kijelölése függ az egészségkárosodás mértékétől a megmaradt funkcióképességtől. Az autista munkavállalók olyan feladatok végrehajtásában teljesítenek jól, amelyek kiszámíthatóak és nem változnak.

 • Munkahelyi adaptáció

  Az akadálymentes helyváltoztatás, közlekedés biztosítása (rámpa, kapaszkodók szükség szerint liftek). Információs táblák, piktogramok, egyéb jelzések, térképek megfelelő elhelyezése. A munkaterületen természetes, illetve a szórt fénnyel való megvilágítás kialakítása. Hallássérültek esetében hallóhurok, hallókészülék biztosítása. Autisták foglalkoztatása esetén, a munkaköri betanítás során, fontos a feladatok megértetése, a munkaműveletek rend-szeres megismétlése, technikájának begyakorlása, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, valamint a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása. Szükség szerint mentor beállítása.

Vissza