Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Adatrögzítő, kódoló (FEOR-08 4114)

 • A foglalkozás rövid leírása

  Az adatrögzítő, kódoló szövegeket, számokat és egyéb adatokat visz be információs rendszerekbe, elektronikus berendezésekbe feldolgozás és továbbítás céljából.

 • Betölthető munkakörök

  Adatrögzítő, adatrögzítő adminisztrátor, gépi kódoló, pénzintézeti adatrögzítő, számítógépes adatrögzítő, számítógépkód-rögzítő

 • Készségek és kompetenciák

  Az adatrögzítő, kódoló tevékenységének alapja a jó látás és rendszerezés. A munka jellegéből adódóan fontos a monotóniatűrés képessége.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő, épületen belül végzett szellemi munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés) lehetséges. Képernyős munkavégzés okozta, szemet és a váz- és izomrendszert érintő terhelések. Számítógép-függőség. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyag-cserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik. Munkahelyi zaklatás.

 • Lehetséges kórokok

  Képernyős munkahelyek kockázata, ergonómiai, pszichés, pszicho¬szociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyekben fokozott figyelmet igénylő vagy egyoldalú, ismétlődő, monoton munka vagy képernyő előtti munka végzése nem javasolt.

  Kizáró tényezők:

  • Egyoldalú, ismétlődő, monoton mozgást igénylő munkát nem végezhet
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet
  • Képernyő előtti munkavégzés

   

  Korlátozzák olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben tartós ülőmunka végzése nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Tartós ülőmunkát nem végezhet
 • Fokozott baleseti kockázat

  A jó látást érintő betegségek és/vagy állapotok baleseti kockázattal járnak.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) meg-terhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők. A munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munka-végzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrő¬vizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: szezonális influenza és bakteriális tüdőgyulladások elleni védőoltás ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai és ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, berendezések, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtő/fűtő rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszközök: képernyő előtti munkavégzéshez szükséges éleslátást biztosító szemüveg használata.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  A foglalkozás és a kapcsolható munkakörök egyéni specifikációja alapján a mozgás-, látás- és hallássérültek, esetenként autista (Asperger-szindrómás) munkavállalók is alkalmasak lehetnek a munkafolyamatok jelentős részének elvégzésére. A munkafeladatok kijelölése függ az egészségkárosodás mértékétől a megmaradt funkcióképességtől. Az autista munkavállalók olyan feladatok végrehajtásában teljesítenek jól, amelyek kiszámíthatóak és nem változnak.

 • Munkahelyi adaptáció

  A foglalkozáshoz kapcsolódó kötelezően előírt védőeszközök mellett, gondoskodni kell az egyéni szükségletnek megfelelő fizikai akadálymentesítésről (pl.: rámpák, szociális helyiségek, liftek, bútorzat, taktilis jelzések látássérültek részére stb.); az infokommunikációs akadálymentesítésről (Braille feliratok, beszélő lift, képernyőolvasó, indukciós hurok hallássérülteknek stb.); és a speciálisan kialakított IT eszközökről (pl.: érintő képernyő, szoftver támogatás, lapbeolvasó stb.). Szükség szerint mentor biztosítása.

Vissza