Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Jogi asszisztens (FEOR-08 3642)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A jogi asszisztens az igazságszolgáltatás intézményeiben (bíróságon, ügyészségen, ügyvédi irodákban) és az igazságszolgáltatáson kívüli szakterületeken (kormányhivatalokban, önkormányzatoknál, közjegyzői irodákban, kis és középvállalkozásoknál) a területnek megfelelő ügyviteli feladatokat lát el. Kezeli és karbantartja a jogászi tevékenységhez szükséges számítógépes és speciális ügyviteli adatbázisokat.

 • Betölthető munkakörök

  Jogi asszisztens igazságszolgáltatásban, jogi asszisztens igazságszolgáltatáson kívül, jogi titkár

 • Készségek és kompetenciák

  Az érzékelés funkciói közül meghatározó a jó látás és hallás, a figyelemkoncentráció. Fontos a megbízhatóság, a felelősségtudat, az információkezelés, az etikai érzék, a rendszerezés és osztályozás képessége.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő, alkalmanként álló, épületen belül végzett, szellemi munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, közlekedés) minimális kockázata. Képernyős munkavégzés okozta, szemet és a váz- és izomrendszert érintő terhelések. Számítógép-függőség. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- és érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik. Munkahelyi zaklatás.

 • Lehetséges kórokok

  Képernyős munkahelyek kockázata, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak az ép hallást vagy a fokozott figyelmet igénylő munka végzését lehetetlenné tevő betegségek és/vagy állapotok.

  Kizáró tényezők:

  • Ép hallást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák a jó látást vagy tartós ülőmunka végzését nehezítő betegségek és/vagy állapotok.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós ülőmunkát nem végezhet
 • Fokozott baleseti kockázat

  Baleseti kockázatot jelenthetnek az olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben nem javasolt képernyő előtti munka végzése.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Képernyő előtti munkavégzés
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) megterhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők.

  A munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munkavégzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás elleni védőoltás ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai és ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, berendezések, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtő/fűtő rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszközök: Képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg biztosítása szükséges.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Jogi asszisztensként funkcióképességüknek megfelelő munkakörökben, illetve azok esetleges átszervezésével foglalkoztathatók mozgásukban és hallásukban korlátozott személyek, illetve olyan gyengénlátók, akiknek szemüveggel korrigált látásélessége 0,1-0,33 közötti.

 • Munkahelyi adaptáció

  A munkahelyen belüli közlekedés fizikai akadálymentesítése mellett fontos a flexibilis irodai berendezés kialakítása, ergonomikus székek alkalmazása. A szekrényeknek és polcoknak könnyen elérhetőeknek kell lenniük, a nyitás-zárás folyamata is legyen egyszerűen kivitelezhető. Szükség szerinti infokommunikációs, IT konfigurációs akadálymentesítés, hallássérültek esetében például hallókészülék és az ezt kiegészítő hordozható FM rendszer, hordozható indukciós hurok.

Vissza