Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Pénzügyi ügyintéző (a pénzintézeti ügyintéző kivételével) (FEOR-08 3611)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A pénzügyi ügyintéző az intézmény, gazdasági szervezet pénz, - adó-, vám-, egészség- és nyugdíjbiztosításával kapcsolatos pénzügyi adminisztratív feladatait látja el, segíti a pénzügyi vezetést a döntések meghozatalában.

 • Betölthető munkakörök

  Pénzügyi asszisztens, pénzügyi koordinátor, pénzügyi referens, pénzügyi ügyintéző, vállalkozási pénzügyi ügyintéző, vállalkozási ügyintéző

 • Készségek és kompetenciák

  A tevékenységek ellátásához jó látásra, hallásra és kommunikációs készségre van szükség. Megbízhatóság, türelem, rendszerezés, osztályozás képessége. Fontos lehet a monotónia jó tűrése.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő, alkalmanként álló, épületen belül végzett, szellemi munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, közlekedés) minimális kockázata. A képernyős munkavégzés okozta, szemet és a váz- és izomrendszert érintő terhelések. Számítógép-függőség. Meg-felelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik.

 • Lehetséges kórokok

  Képernyős munkahelyek kockázata, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak az ép hallást vagy fokozott figyelmet igénylő munka végzését nehezítő betegségek és/vagy állapotok.

  Kizáró tényezők:

  • Ép hallást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák a jó látást befolyásoló azon betegségek és/vagy állapotok, amelyekben érzelmi megterheléssel járó vagy képernyő előtt végzett vagy tartós ülőmunka nem végezhető.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós ülőmunkát nem végezhet
  • Érzelmi megterheléssel járó munkát nem végezhet
  • Képernyő előtti munkavégzés
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) megterhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők.

  A munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munkavégzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás elleni védőoltás ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai és ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, berendezések, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtő/fűtő rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszközök: Képernyő előtti munkavégzéshez szükséges éleslátást biztosító szemüveg használata.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Mozgás- és hallássérültek által is végezhető tevékenységek, munkafolyamatok. A munkaköröket és a feladatokat a munkavállaló akadályozottságának (hallás, mozgás) figyelembevételével, funkcionális képességüknek megfelelően kell kijelölni. Például a hallássérültek esetében az ügyfélszolgálati munkák helyett, célszerű háttér irodai munkákat kijelölni.

 • Munkahelyi adaptáció

  A munkakörülményeket és a munkafeltételeket a szükségletekhez igazítva kell kialakítani, ezért a munkavégzéshez használatos eszközök legyenek a mozgás- és hallássérültek megfelelőek. A tevékenységek nagyobb része ülőmunkával jár, ezért a bútorzat (asztal, szék) ergonómiai kialakítása szükséges. Biztosítani kell a könnyen elérhető szekrényeket, polcokat, tárolókat, a mozgásukban korlátozottak számára a fizikai akadálymentesítés funkcionális kialakítását. Hallássérültek estében szükségszerinti indukciós hurok és speciális számítógép biztosítása. Szükség szerint mentor biztosítása.

Vissza