Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Ortopédiai eszközkészítő (FEOR-08 3334)

 • A foglalkozás rövid leírása

  Az ortopédiai eszközkészítő orvosok és más egészségügyi szakemberek előírásait követve vagy önállóan orvosi protéziseket, gyógyászati segédeszközöket készít és javít. Feladatai közé tartozik ortopéd és protetikus eszközök tervezése és gyártása hőre lágyuló műanyagok, hőre keményedő anyagok, fémötvözetek és bőr, valamint kézi- és gépi szerszámok használatával; a készülékek és eszközök páciensre igazítása, tesztelése és értékelése, kiigazítások végzése a megfelelő illeszkedés, funkció és kényelem érdekében.

 • Betölthető munkakörök

  Érprotézis-készítő, gyógyászati segédeszköz-készítő, orvosi segédeszköz gyártó, protéziskészítő

 • Készségek és kompetenciák

  Empátiakészség, megfelelő kommunikáció, lényeg kiemelési és együttműködési készségek. A figyelemkoncentráció, a figyelemmegosztás, a precizitás, az állóképesség meghatározó a foglalkozás gyakorlásakor.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő és álló testhelyzetben, épületen belül végzett könnyű, illetve közepesen nehéz fizikai és szellemi munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, szúrt, vágott, roncsolt sérülés, közlekedés) lehetséges. Felső végtag ízületeinek, a váz és izomrendszerének megterhelése, váz- izomrendszeri megbetegedések előfordulásának kockázata fokozott. Kéz-kar vibráció, zaj okozta egészségkárosodás lehetősége. Kémiai kóroki tényezők műanyagok, fémötvözetek, ragasztók csiszolása, hegesztése, ragasztása során. Por expozíció is lehetséges. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik. A képernyős munkavégzés okozta, szemet, a váz- és izomrendszert érintő terhelések.

 • Lehetséges kórokok

  Kémiai kóroki tényezők. Zaj, vibráció expozíció lehetősége. Képernyős munkahelyek kockázatai, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak a jó látást érintő betegségek és/vagy állapotok.

  Kizáró tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas

   

  Korlátozzák azon betegségek és/vagy állapotok, amelyekben tartós ülőmunka vagy tartós állómunka nem végezhető.

  Korlátozó tényezők:

  • Tartós ülőmunkát nem végezhet
  • Tartós állómunkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) megterhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők.

  A munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munkavégzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak. EKG, mellkasröntgen, laboratóriumi vizsgálatok javasolhatók.

  Védőoltások: szezonális influenza elleni védőoltás évente ajánlható. Bakteriális tüdőgyulladás elleni védőoltás javasolt.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai és ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, berendezések, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtő/fűtő rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszközök: védőruha, arc, szem védelme, védőkesztyű, védőlábbeli szükségesek. Képernyő előtti munkavégzéshez szükséges éleslátást biztosító szemüveg használata.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Megfelelő munkaszervezéssel, a fogyatékosság minőségének és a megmaradt funkcióképességnek megfelelően hallás- és mozgássérültek is elláthatnak ortopédiai eszközkészítő feladatokat, amennyiben előképzettségük ezt biztosítja.

 • Munkahelyi adaptáció

  A munkafeltételeket biztosító fizikai és infokommunikációs akadálymentesítést a vonatkozó munkavédelmi előírások szerint kell biztosítani, különös tekintettel a közlekedésre, a munka-használatban lévő munkapadok ergonómiájára, a vízszintes és függőleges akadályok leküzdése. Az infokommunikációs eszközök tekintetében a hallássérült munkavállalók számára hallókészülék, hallóhurok, egyértelmű írásos kommunikáció szükséges. Ha gépet használ (fúró-, öntő- és vágógépek, 3D nyomtatók stb.), legyenek olyan vizuális jelzések (fény), amelyek a meghibásodást közvetítik számára.

Vissza