Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Egészségügyi dokumentátor (FEOR-08 3322)

 • A foglalkozás rövid leírása

  Az egészségügyi dokumentátor különféle egészségügyi - informatikai - dokumentációs nyilvántartásokat (betegfelvételi, kezelési és elbocsátási stb.) tervez, fejleszt, kezel és tart karban. Meghatározó feladata lehet a kutatás, számlázás, költségellenőrzés és az ápolás javítása céljából történő adatszolgáltatás; a páciensek egészségügyi dokumentációjának összeállítása és karbantartása, állapotuk és kezelésük dokumentálása.

 • Betölthető munkakörök

  Betegnyilvántartó, klinikai adminisztrátor, klinikai titkár, orvosírnok, orvosírnok asszisztens

 • Készségek és kompetenciák

  Az egészségügyi dokumentátor számára elsődleges fontosságú a pontosság, a precizitás, az osztályozás és a modellalkotás, a rendszerezés és az összehasonlítás képessége. Szükséges a jó látás, esetenként a monotónia tűrése.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő, álló, épületen belül, több műszakban végzett (adminisztratív) szellemi és könnyű fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, közlekedés) lehetséges. A tevékenység során az éjszakai műszak daganatok és szív- érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát fokozza. Fokozott az allergiás bőrbetegségek, légzőszervi, gyomor-bél, idegrendszeri és érzékszervi kórképek kialakulásának kockázata. A képernyős munkavégzés okozta szemet, a váz- és izom-rendszert érintő terhelések. Számítógép-függőség. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcsere betegségek, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik. Gyakori a munkahelyi zaklatás.

 • Lehetséges kórokok

  Fizikai, kémiai, biológiai kockázati tényezőkkel történő expozíció (légúti, bőrfelszíni, bőrön keresztüli/szúrás, szájon át történő) lehetősége. Képernyős munkahelyek kockázatai, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása. Gyakori a munkahelyi zaklatás.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyekben nem végezhető tartós ülőmunka, képernyő előtti munka, fokozott figyelmet igénylő vagy érzelmi megterheléssel járó munka.

  Kizáró tényezők:

  • Tartós ülőmunkát nem végezhet
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet
  • Érzelmi megterheléssel járó munkát nem végezhet
  • Képernyő előtti munkavégzés

   

  Korlátozzák a jó látást, ép hallást vagy egyoldalú, monoton, ismétlődő tevékenység végzését nehezítő betegségek és/vagy állapotok.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Ép hallást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Egyoldalú, ismétlődő, monoton mozgást igénylő munkát nem végezhet
 • Fokozott baleseti kockázat

  Baleseti kockázat fokozódik, ha a munkavállaló vegyi anyagokkal nem végezhet munkát.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Vegyi anyagokkal munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) megterhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők. A munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munka-végzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  Járványügyi érdekből kiemelt munkakörökben személyi higiénés alkalmassági vizsgálat végzendő- „Egészségügyi nyilatkozat és vizsgálati adatok” könyv szükséges.

  Általános prevenciós stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, haskörfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: hepatitis B elleni védőoltás kötelező, (egyes területeken munkakörtől és kockázatértékeléstől függően diftéria, bárányhimlő), szezonális influenza elleni védőoltás évente szükséges. Bakteriális tüdőgyulladás elleni védőoltás javasolt.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai és ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, berendezések, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtő/fűtő rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszközök: munkaruha és képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg biztosítása szükséges.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  A foglalkozás és a kapcsolható munkakörök egyéni specifikációja alapján a mozgás-, látás- és hallássérültek, estenként autista munkavállalók is alkalmasak lehetnek a munkafolyamatok jelentős részének elvégzésére. Számukra a munkafeladatok kijelölése függ az egészségkárosodás mértékétől a megmaradt funkcióképességtől.

 • Munkahelyi adaptáció

  A foglalkozáshoz kapcsolódó kötelezően előirt védőeszközök mellett gondoskodni kell az egyéni szükségletnek megfelelő fizikai akadálymentesítésről (pl.: rámpák, szociális helyiségek, liftek, bútorzat, taktilis jelzések látássérültek részére stb.), az infokommunikációs akadálymentesítésről (Braille feliratok, beszélő lift, képernyőolvasó, indukciós hurok hallássérülteknek stb.). E mellett gondoskodni kell speciálisan kialakított informatikai eszközökről (pl.: érintő képernyő, szoftver támogatás, lapbeolvasó stb.).

Vissza